Regizorul Tompa Gábor va fi decorat de statul francez

Încă o personalitate culturală din România, regizorul Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, urmează să fie distinsă cu unul dintre cele mai importante premii ale statului francez, gradul de cavaler al Ordinului Francez pentru Arte şi Literatură.

Evenimentul va avea loc pe 28 martie, după Ziua Mondială a Teatrului, când omul de teatru va primi premiul de la ambasadorul Laurence Auer, la Ambasada Franţei de la Bucureşti, după cum anunță agenția de presă MTI.

Prestigiosul premiu îi este acordat lui Tompa Gábor, actualul președinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ca o recunoaștere a angajamentului său faţă de răspândirea culturii în limbă franceză.

„Prin eforturile pe care acesta l-a depus în slujba culturii, ca regizor şi director, Gábor Tompa a susţinut un limbaj teatral care urmăreşte tendinţele actuale franceze, europene şi internaţionale”, a explicat Rima Abdul-Malak, ministrul culturii din Franța, care a lăudat, totodată, şi activitatea Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe”, înfiinţat la iniţiativa Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi a lui Tompa Gábor.

Gradul de cavaler al Ordinului Francez pentru Arte şi Literatură este acordat personalităţilor care au realizat creaţii artistice remarcabile în domeniul culturii.

Tompa Gábor este regizor din 1981 și din 1990 director al Teatrului Maghiar de Stat Cluj. De asemenea, este fondator al Facultăţii de Arte Teatrale din Cluj-Napoca, unde a predat regie începând cu 1991. A fost profesor invitat şi la Académie Théâtrale de L’Union din Limoges, Schauspielschule din Freiburg, Brunel University din Londra şi Institut del Teatre din Barcelona.

A regizat peste 80 de piese de teatru şi a fost producător a peste 80 de alte spectacole în România şi în întreaga lume, activitatea sa profesională fiind recunoscută, deja, prin numeroase premii.

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a devenit membru al UNiunii Teatrelor Europene în anul 2008, iar Tompa Gábor a fost ales preşedinte al organizaţiei la adunarea generală a UTE de la Budapesta, din mai 2018.
Uniuniea Teatrelor Europene (UTE) l-a reales pe regizorul Gábor Tompa în funcţia de preşedinte pentru un nou mandat de doi ani la Cracovia pe, 4 decembrie 2022, când Tompa Gábor a fost reales în unanimitate de voturi. Preşedintele reales al UTE a declarat că doreşte să continue munca începută în timpul mandatelor sale anterioare.

Printre obiective, Tompa Gábor a menţionat crearea de coproducţii internaţionale, organizarea unor programe de schimburi şi ateliere artistice, organizarea cu regularitate a festivalului UTE şi extinderea UTE prin aderarea unor teatre de o calitate artistică remarcabilă.

Fondată în 1990 de ministrul francez al culturii, Jack Lang şi de Giorgio Strehler, directorul Piccolo Teatro din Milano, Uniunea Teatrelor Europene a devenit una dintre cele mai importante asociaţii teatrale din Europa. În prezent, UTE reuneşte 26 de membri, teatre cu influenţă naţională şi internaţională din întreaga Europă şi nu numai.

Organizaţia i-a avut preşedinţi pe Gábor Zsámbéki, care a condus UTE după moartea lui Strehler până în 2004, regretatul regizor Alexandru Darie, fostul director al Teatrului Bulandra din Bucureşti şi regizorul israelian Ilan Ronen, fost director al Teatrului Habima.

Tompa Gábor este și un sensibil autor al mai multor volume de poezii şi eseuri de teatru.

Sursa foto-Tompa Gábor/Facebook

De același autor

Related Articles