Profesorul de muzică, dirijorul și compozitorul Franz Stürmer, la 110 de ani de la naștere 

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița își aduc aminte pe 3 ianuarie că se împlinesc 110 de ani de la nașterea profesorului Franz Stürmer, o personalitate germană marcantă a vieții muzicale reșițene.

Câteva date biografice despre acesta: născut la 3 ianuarie 1913 în Moldova Nouă, Franz Stürmer a urmat cursurile gimnaziului real german din Timișoara, studiind mai apoi la conservatorul din Cluj-Napoca. Începând cu 1939 până la sfârșitul vieții sale (în afară de anii 1944 – 1945, când în armata română, pe front, a servit ca translator), Franz Stürmer a activat ca profesor de muzică. În această calitate el a predat înainte de război la școala „Banatia” din Timișoara, după aceea la gimnaziul real german (astăzi Liceul „Lenau”). Începând cu anul 1963, Franz Stürmer s-a dedicat școlii de muzică reșițene. În timpul șederii sale la Timișoara a fost membru al Filarmonicii de Stat (violă), a dirijat mai multe coruri sindicale precum și celebrul cor țărănesc de la Chizătău, cu care a obținut numeroase distincții.

În Reșița, Franz Stürmer a activat de asemenea ca dirijor la: corul școlar, corul bisericii romano-catolice, corul ansamblului german de operetă, orchestra simfonică muncitorească și corul de cameră al profesorilor școlii de muzică. Totodată, Franz Stürmer a activat în cadrul cvartetului preotului mons. Paul Lackner (vioara întâi). Franz Stürmer a compus piese corale pe care le-a interpretat cu corurile conduse de dânsul, de asemenea a prelucrat piese din folclorul german al Banatului Montan.

A încetat din viață la 14 octombrie 1983 și a fost înmormântat în cimitirul german (nr. 3) din Reșița.

Astăzi, corul etniei germane din municipiul Reșița îi poartă cu respect numele. Corul „Franz Stürmer” este apreciat nu numai în Banatul Montan, dar și în alte locuri unde a reprezentat cu cinste cântecul german din regiune, ducând astfel și numele prof. Franz Stürmer mai departe.

La Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița va fi organizată, în 3 ianuarie 2023, o miniexpoziție documentară dedicată împlinirii celor 110 ani de la naștere. De asemenea, prin grija Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, pentru aceeași dată de 3 ianuarie 2023 va fi editat un plic filatelic ocazional. Având aprobarea Poștei Române, întreaga corespondență care va fi trimisă în data de 3 ianuarie 2023 din Moldova Veche va fi obliterată cu o ștampilă filatelică ocazională, astfel marcându-se cei 110 ani de la nașterea profesorului Franz Stürmer și în localitatea natală (Moldova Nouă neavând, în momentul de față, un oficiu poștal funcțional). Și această inițiativă vine din partea comunității germane din Banatul Montan, celebrând astfel, prin intermediul unor proiecte culturale, existența unor personalități importante pentru întreaga regiune.

Erwin Josef Țigla

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles