„Pe treptele vântului” – un omagiu adus lui Rolf Bossert la 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat

„Pe treptele vântului” este titlul unei serate lirico-muzicale dedicate poetului german Rolf Bossert, originar din Reşiţa/ România și care se va desfăşura joi, 23 iunie 2022, la ora 20.00, în sala Teatrului German de Stat din Timișoara. Actorii Oana Vidoni și Alexandru Mihăescu vor recita poezii de Bossert în limba germană și română, cu acompaniament muzical al lui Maurice de Martin din Berlin și Sian Brie din Reșița.

Bossert, născut la Reșița în 1952, a fost co-fondator al platformei literare Grupul de Acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat), care a luat ființă în 1972 și zdrobită câțiva ani mai târziu de către Securitate. În România a publicat două volume de poezie precum și traduceri și cărți pentru copii. După ce familia sa a cerut să părăsească țara, i s-a interzis să mai publice. În 1986, la doar câteva săptămâni după ce a ajuns în Germania, Bossert a fost găsit mort la Frankfurt pe Main. Circumstanțele morții sale nu au fost pe deplin clarificate.

Spectacolul de la TGST face parte dintr-un simpozion de două zile, dedicat împlinirii a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat, care va include analize și dezbateri. Sunt invitați foștii membri ai grupului. Organizator este Forumul Cultural German pentru Europa de Est, iar din partenerii de cooperare în afară de TGST fac parte și Institutul Goethe, Consulatul Republicii Federale Germania la Timișoara și Universitatea de Vest Timișoara.

Membri fondatori ai Grupului de Acţiune Banat au fost: Albert Bohn, Rolf Bossert, Werner Kremm, Johann Lippet, Gerhard Ortinau, Anton Sterbling, William Totok, Richard Wagner şi Ernest Wichner. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles