Noaptea Muzeelor cu evenimente speciale la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, situl roman Jupa şi şcoala din Constantin Daicoviciu

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș din municipiul Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin organizează în data de 18 mai 2024 „Noaptea Muzeelor 2024”.

Noutatea acestei ediții, cu numărul 20, este deschiderea în paralel cu expozițiile de la sediul muzeului a altor două expoziții la Situl Arheologic Tibiscum din Jupa și de la Şcoala şi Primăria Constantin Daicoviciu.

Noaptea Europeana a Muzeelor a fost inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 20-a ediție.

Muzeul din Caransebeș se alătură, și în acest an altor zeci de muzee din țară  și nu numai, care-și aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte.

Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 18 mai.

Despre programul manifestărilor care vor avea loc în cele 3 locaţii din Caransebeş, pentru Radio Reşiţa, directorul instituţiei, Diana Ţârdea:

Programul Muzeului Județean de Etnografie și al regimentului de graniță este următorul:

 I Sediul Central din Caransebeș

Orele 16.00 – 17.30

Spectacol Folcloric cu participarea Ansamblului Profesionist „Virtuozii Semenicului”; Recital al solistei Ramona Vița.

Orele 18.00 – 19.00

Teatrul de Vest din Reșița- Spectacol de Teatru dedicat copiilor: Hänsel și Gretel, adaptare după Frații Grimm, Regia: Dan Țopa

Distribuția: Hansel: Alin Turcu, Gretel: Nadina Cîmpianu / Alis Pelle, Vrăjitoarea: Florin Ruicu, Tatăl/ Povestitor: Marius Tudor

Orele 19. 00 – 24.00

Vizitarea expozițiilor amenajate la etajul I al Muzeului:

    1. Pictură Contemporană  „Ioan Sălișteanu”

    2. Design contemporan – ceramic. Maria Stepanov

    3. Istoria Regimentului Româno-Bănățean Nr. XIII, generali români din Confiniul Militar Austriac; -Arme de paradă

3. Etnografia județului Caraș-Severin

-Obiecte specifice nunții la sat

-Bucătăria tradițională românească

-Stâna

-Unelte pentru prelucrarea pământului

-Unelte pentru prelucrarea lânii

Ca și element de interes pentru participanți, la finalul vizitării celor 10 săli de expoziții, vizitatorii se pot bucura de Oglinda Magică, intrată deja în tradiția evenimentului Noaptea Muzeelor, de unde pot pleca cu fotografii, care să le amintească despre acest eveniment, la care au venit cu familia sau prietenii.

În paralel:

    II. Rezervația arheologică Tibiscum, sat Jupa, municipiul Caransebeș

Orele 16.00-20.00

Vizitarea muzeului în aer liber al castrului Tibiscum (principial, porta praetoria, basilica și așezarea civilă) și Expoziție de arheologie/ După ani de zile de pauză Situl arheologic este inclus în programul evenimentului Noaptea Muzeelor

  III. Comuna Constantin Daicoviciu, jud. Caraș-Severin

Orele 16.00-20.00

Vizitarea expoziției memoriale Constantin Daicoviciu/ inclusă în premieră în evenimentul Noaptea Muzeelor.

Parteneri ai evenimentului:

Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul pentru Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Teatrul de Vest Reșița, Primăria comunei Constantin Daicoviciu, jud. Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

Related Articles