Forumul Cultural Austriac Bucureşti şi partenerii săi lansează astăzi unul dintre cele mai ambiţioase demersuri din ultimii ani, vizând intensificarea dialogului cultural între Austria şi România –  #newTogether – viziuni despre un nou Împreună. Programul se va derula între 2021 şi 2023 în mai multe oraşe din România, reprezentând şi o contribuţie a Austriei la pregătirile şi la programul Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. #newTogether se desfăşoară sub egida Ministerului austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

În centrul acestui proiect se află omul contemporan şi confruntarea sa cu provocările timpului nostru şi, în special, atitudinea sa în faţa ritmului rapid al schimbărilor din comunităţile în care trăieşte, schimbări care antrenează adesea disoluţia structurilor familiare. Cum îi privim pe ceilalţi si cum ne vedem noi în ochii lor, cât de bine ne cunoaştem unii pe alţii şi ce soluţii pozitive putem găsi împreună la situaţiile dificile în care ne găsim, în mod colectiv – proiectul pleacă de la un set de întrebări care se aplică şi relaţiei dintre Austria şi România, două ţări ce împart un patrimoniu istoric comun, dar ai căror cetăţeni se cunosc mult prea puţin, explică Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac.

Proiectul #newTogether realizat în România este considerat deja un exemplu de bune practici în dialogul cultural dintre Austria şi alte ţări, mai multe variante similare fiind în faza de studiu, în reţeaua mondială a Forumurilor Culturale Austriece.