[AUDIO] Managerul MJERG din Caransebeş, la Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali din Bucureşti

Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali, care se desfăşoară în capitala ţării, este cea mai importantă conferinţă organizată de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC). Evenimentul a fost deschis oficial de către Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, urmat de  prof. univ. dr. Mircea Vasilescu – Universitatea din București, Membru în Consiliul Științific INCFC și conf. univ. dr. Carmen Croitoru – Director General INCFC. În deschidere, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a declarat:

„Ne aflăm într-o etapă extrem de importantă – creionarea și aprobarea unei strategii culturale pentru următorii șapte, opt sau chiar mai mulți ani. În general, managementul de orice fel la nivelul statului român, și îmi asum acest lucru, cu atât mai mult în zona culturală, este un management de stins focuri, lipsa de continuitate, cel puțin la vârful instituțiilor, creând premisa de permanentă urgență. În aceste condiții, vreau să vă felicit sincer pentru că sunteți în poziția de a conduce instituții culturale care, iată, anul acesta, din fericire, au fost mai bine finanțate decât în alți ani, însă cu oameni nu foarte bine plătiți, dar care fac eforturi dintr-o dedicare nu întotdeauna legată de veniturile proprii. Am încercat să creștem salariile, ne-a și ieșit, am avut o lege, dar niște iubitori de dreptate, nu spun inițialele de partid, că nu mai știe nimeni de ei, au contestat-o la CCR.  Sperăm să reglăm situația când se va întoarce legea în Parlament și să constatăm că, dincolo de discurs, cultura este apreciată la nivelul la care merită. Am avut însă noroc de un buget rezonabil în acest an, avem cu 100% mai mulți bani alocați proiectelor culturale mari, dar și pentru cele mici, independente. Am asigurat sume importante pentru achiziții de artă contemporană, dar și pentru achiziție de carte, deci a fost un an cu belșug, însă niciodată nu este atât cât ar trebui să fie. Ce este foarte important acum e ca, în urma acestor discuții, strategia culturală pe care o pregătim să pornească de la un principiu foarte clar – creșterea consumului cultural – din care să rezulte obiective strategice pe care să le urmărim cu toții în activitatea noastră. Să fie un checklist la care să ne raportăm de fiecare dată atunci când luăm decizii. Mulțumesc colegilor pentru toată dedicarea și pentru eforturile depuse pentru ca România, prin cultură, să fie o nație și nu o populație”.

Din Caraş-Severin, la Conferinţă a participat managerul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, Dacian Rancu:

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles