Maia Voronca: o artistă cu peste 100 de roluri jucate pe scena teatrului românesc

Orașul Bredicenilor își onorează artiștii printr-o amplă manifestare dedicată unui artist peste 100 de roluri jucate pe scena teatrului românesc.

Evenimentul se desfășoară vineri 22 septembrie de la ora 19:00 la Teatrul Municipal “Traian Grozăvescu”, unde va rula filmul documentar ’’Maria Voronca …o viață în teatru’’. Pelicula poartă amprenta artistică a lui Dan Mirea, un artist care o admiră și prețuiește pe doamna Maia.
Amfitrionii evenimentului își doresc să fie o seară de covor roșu pentru sărbătorită și totodată un frumos prilej de a o apluda în număr cât mai mare pe cea care l-a inspirat pe Dan Mirea să-i dedice un film.

Producătorii acestui documentar sunt în mare măsură prietenii, Clubul Lyons, Primăria Lugoj, dar dincolo de toate acestea, documentarul este povestea unui Artist care de-a lungul carierei sale și-a dăruit iubirea sufletului oamenilor care au primit emoția cu dragoste.

Maria Voronca s-a născut în anul 1939 la Cernăuţi, apoi s-a refugiat cu familia în România, în 1944. Din anul 1945 se stabileşte în Lugoj unde urmează Conservatorul Popular de 5 ani din Lugoj – secţia actorie.
Din anul 1964 devine actor profesionist şi debutează la Teatrul de Stat din Turda.
De-a lungul carierei sale artistice a fost 11 ani actriţă a Teatrului Liric din Craiova (1980-1991), apoi o nouă perioadă la Teatrul de Stat din Turda (1991-2000) şi apoi a revenit la Lugoj.

Cum un artist nu iese la pensie, Maia Voronca este sufletul Teatrului “Traian Grozăvescu” din Lugoj şi profesoară la Şcoala de Arte Lugoj, //Este laureata mai multor premii pentru cel peste o jumătate de veac de carieră cu peste 100 de roluri puse în scenă.

Teatrul „e stăpânul fără margini peste marginile lumii…’’vineri,Maia Voronca este stăpâna inimilor noastre prin mărturia unui film care-I este dedicat.

De același autor

Related Articles