Lansări de carte, expoziţii şi conferinţe, în desfăşurare la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa

Muzeul Banatului Montan a deschis seria evenimentelor marți, 3 octombrie 2023, la ora 17.00 odată cu lansarea volumului “In honorem Prot.Conf. Univ. Dr. Vasile Petrica” în prezentarea dr. Ada D. Cruceanu. Volumul a fost tipărit în anul 2023 la Editura TIM, editor fiind Gheorghe Jurma.

Cunoscut ca istoric cultural-literar, eseist și teolog, protopopul dr. Vasile Petrica este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este autorul mai multor volume care au ca subiect personalități importante din istoria Banatului, precum Corneliu Diaconovici (2009), Traian Lalescu (2010), Moise Ienciu (2003), Ion Sârbu (2003) dar și istoricul primelor instituții universitare de pe teritoriul Banatului (Institutul Teologic diecezan ortodox român din Caransebeș și academia care i-a urmat). A colaborat cu studii de referință la numeroase reviste de specialitate, locale și naționale.

În completarea lansării, a avut loc un recital susținut de corul „Mihail Gaşpar” al Protopopiatului Ortodox Român Reșița.

Evenimentul este organizat de Episcopia Caransebeșului, Protopopiatul Ortodox Român Reșița și Muzeul Banatului Montan Reșița.

Celelalte evenimente, dedicate Decadei Culturii Germane în Banatul Montan şi Zilelor Culturii Maghiare la Reşiţa se vor desfăşura în zilele de joi, 5 şi vineri 6 octombrie.

Astfel, joi, 5 octombrie la ora 16.00, la Muzeul Banatului Montan a avut loc evenimentul dedicat proiectului editorial “Limbă și cultură germană în România (1918-1933). Realităţi postimperiale, discurs public şi câmpuri culturale“, editat de prof. Andrei Corbea-Hoişie, fostul ambasador al României la Viena/ Austria și prof. Rudolf Gräf. Cartea a apărut în două volume la editura Polirom din Iași în 2023.

Volumele au fost finanțate printr-un grant al Ministerului Cercetării și Inovării CNCS-UEFISCDI, Proiectul PN-III-P4-ID-PCCF-2016-0131, în cadrul PNCDI III.

O carte de referinţă pentru cultura şi literatura germană din România a fost lansată în prezenţa autorilor la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa. Este o carte de referinţă pentru lingvişti şi cercetători şi cuprinde un bagaj de informaţii din perioada interbelică din toate domeniile de activitate, a dezvăluit pentru Radio Reşiţa prof. Rudolf Graef, coordonatorul uneia dintre echipele care şi-au adus aportul la concepţia unei adevărate enciclopedii:

Directorul instituţiei gazdă, dr. în istorie Livia Magina, a mărturisit că evenimentul acesta şi în general manifestările minorităţilor etnice din Reşiţa, aduc un plus imaginii muzeului, care îşi oferă cu generozitate sălile de conferinţă şi expoziţie, activităţilor care se desfăşoară în cadrul celor mai importante cicluri de acţiuni culturale ale acestora:

Seara zilei de 5 octombrie s-a încheiat cu o expoziţie de grafică şi pictură a artistului plastic Reszegh Botond din Miercurea Ciuc, un preambul la deschiderea Zilelor culturii maghiare la Reşiţa, care vor debuta în după-amiaza zilei de vineri, 6 octombrie la sediul Asociaţiei Culturale “Platanus” începând cu ora 16.00.

De la ora 18.00, pe simeze, iubitorii artei plastice au avut prilejul să vadă lucrările plasticianului Reszegh Botond din Miercurea Ciuc, “Everyday Drawings”, prezentate de curatorul Ana Negoiţă.

Pentru Radio Reşiţa, plasticianul hărghitean Reszegh Botond a precizat:

Vineri, 6 octombrie la ora 11.30 va avea loc vernisajul expoziției „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, semnată de Thomas Şindilariu – subsecretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Aceasta este organizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului – SGG, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național Brukenthal, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, iar local, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan Reșița, Forumul Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, în cadrul evenimentelor reunite sub egida „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția a XXXIII-a.

***

Ştirea iniţială:

Pentru Radio Reşiţa, dr. ist. Livia Magina, director interimar al Muzeului Banatului Montan din municipiul de pe Bârzava:

Cele mai citite

Related Articles