Istoricul Adrian Cioroianu a prezidat manifestarea ,,Biblioteca și oamenii cărții”, ce a marcat 70 de ani de lectură și bibliotecă publică la Reșița

În ziua când populația planetei a atins borna de opt miliarde de locuitori, ultimul miliard s-a înregistrat în doar un deceniu, după cum anunță ONU, care vorbește despre ”o piatră de hotar importantă în dezvoltarea umană”, la Reșița sub genericul ,,Biblioteca și oamenii cărții” s-au marcat, astăzi, 70 de ani de lectură și bibliotecă publică la Reșița, print-un moment festiv ce s-a desfășurat în sala de ședințe a Palatului Administrativ.

Cartea și bibliotecarii care au scris și scriu istoria celor șapte decenii ale Bibliotecii Județene ‘’Paul Iorgovici’’ au fost în centrul atenției, sub coordonarea Clarei Maria Constantin și a invitatului special, managerul Bibliotecii Naționale din București, istoricul Adrian Cioroianu.
Din partea gazdelor au spus prezent consilierul județean, Mircea Teodorescu, viceprimarul Reșiței, profesor Mădălina Chiosa și cei doi prefecți Cristian Gâfu și Alin Munteanu alături de personalități locale, dar și finaliștii Concursului ‘’Bătălia Cărților’’, elevi care ne fac onoare.

Veteranii Bibliotecii Județene au primit câte o ‘’Diplomă Pro Libris’’ în semn de apreciere pentru devotamentul pentru carte și cititorii ei de-a lungul activității desfășurate în cadrul Bibliotecii Județene ‘’Paul Iorgovici’’, din partea managerului Clara Maria Constantin, care a dăruit diplome și bibliotecarilor care sunt încă, în activitate.
Laudatio a făcut eminescologul Gheorghe Jurma pentru fiecare nominalizat în parte, în ’’dulcele său stil classic’’.
De asemenea, elevii finaliști au primit Diplome de participare la Concursul ‘’Bătălia Cărților’’.

Clara Maria Constantin, inimosul manager, a adresat cu emoție cuvinte de aleasă prețuire celor care și-au dedicat viața cărților și totodată a trimis un gând bun și mulțumiri alese tuturor celor care au fost și sunt cititori, colaboratori, susținători ai bibliotecii, cu speranța de a colabora și în viitor.
Fiecare ‘’premiant’’ a pus emoția în rostirea unui scurt toast de mulțumire, fiecare invitat a simțit atmosfera ‘’filă cu filă’’ înscriind-o cu siguranță în povestea vieții sale.

La final, invitatul de onoare, Adrian Cioroianu cu prietenie și eleganță a sintetizat discursurile precedente, aducând mulțumiri și felicitări Clarei Maria Constantin și tuturor celor prezenți.

Vă cunosc de puțin timp, dar vă apreciez foarte mult, doamna Clara Maria Constantin pentru tot ce faceți.De un an de zile mi s-a propus această onoare de a conduce Biblioteca Națională a României, n-am acceptat ușor pentru că eram în rândul cititorilor mai degrabă, dar cum viața deseori nu ne întreabă și surprizele deseori sunt interesante am acceptat propunerea și astfel am avut șansa de a-i cunoaște pe acești oameni minunați, această castă pe care încă, n-o cunoșteam , dar acum văzută din interior o apreciez și-n rândul celor pe care îi apreciez și i-am cunoscut în acest an, doamna Clara Maria Constantin mă onorați. Drept care a fost plăcerea mea de aveni la Reșița , iar în această dimineață frumoasă am participat la această ceremonie atât de umană, plină de bucurie, de prietenie,de autoironie. Acestea sunt semnele oamenilor aleși, oamenilor educați, a spus în alocuțiunea sa Adrian Cioroianu cu ale cărui mărturisiri complete ne vom întâlni la emisiunea Boema de miercuri, 23 noiembrie.

Cu prilejul aniversării celor 70 de ani de lectură și bibliotecă publică la Reșița, invitatul Bibliotecii Județene ,,Paul Iorgovici” Caraș-Severin, istoricul Adrian Cioroianu, s-a întâlnit cu iubitorii de istorie și literatură, cărora le-a prezentat cărțile ,,Istoria cea mai frumoasă poveste” (Curtea Veche, 2016) și ,,A fost odată ca niciodată. Partidul Comunist Român. (1921-2021).Pentru o istorie dezinhibată a ,,viitorului luminos”(Polirom, 2021) la Muzeul Banatului Montan.
Intrarea a fost liberă, în limita locurilor disponibile, iar evenimentul a inclus și o sesiune de autografe.

,, Istoria are nevoie doar de profesionişti oneşti care să-şi expună opiniile lor despre trecut. Şi e chiar de preferat ca profesioniştii să nu fie mereu de acord între ei, pentru că în această disciplină polemica este constructivă… Un istoric e dator, înainte de toate, să fie pe cât mai puţin posibil partizan – sau “avocat”. Ştiu că există şi români care doresc să fie minţiţi frumos şi să audă numai ce le place. E treaba lor – iar un profesor va vrea mereu să le rărească rândurile. Un profesor, dacă-şi respectă disciplina sa (oricare ar fi ea), nu-şi schimbă discursul de la o zi la alta, în funcţie de ce vor să audă cei din faţa lui. Sau, dacă o face, înseamnă că între profesionalism şi partizanat alege când una, când alta. Românii nu au motive să se ruşineze de istoria lor.” , mărturisește Adrian Cioroianu.

Foto: Dana Bălănescu

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, instituţie în care lucrează de peste două decenii. A publicat consistent în multe ziare şi reviste din ţară şi adesea poate fi văzut — în calitate de colaborator sau realizator — în programe ale televiziunilor din România. În prezent, Adrian Cioroianu este managerul Bibliotecii Naționale a României. Autor a mai multe volume de istorie, culegeri de eseuri pe teme istorice sau politice, scenarii pentru documentare istorice de televiziune şi, mai recent, al unui roman, este unul dintre istoricii care au înnoit, din punct de vedere metodologic şi tematic, imaginea asupra trecutului.

De același autor

Related Articles