[AUDIO-FOTO] Istoria Locomotivelor cu Abur, fabricate la Reşiţa pe simezele Muzeului Banatului Montan

Muzeul Banatului Montan Reșița prezintă vernisajul expoziției foto-documentare în viziunea ing. Michael Românu, originar din Reşiţa, astăzi Muenchen/ Germania în cadrul programului „Reșița-150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur”, eveniment ce va avea loc marți, 17 mai la ora 18:00.

Expoziția conține fotografii de autor și reproduceri după fotografii documentare ale celor 16 locomotive cu abur din muzeul în aer liber dedicat acestora la Reşiţa, urmând un criteriu simplu de expunere – cronologia fabricaţiei pe serii (tipuri tehnologice) de producţie – atât pentru cele 13 locomotive fabricate la Reşiţa, cât şi pentru celelalte trei exponate, fabricate la Viena (StEG), Germania (Henschel, Kassel), Budapesta (MÁVAG).Fotografiile realizate de ing. Michael Românu în perioada 2008-2009 se constituie într-o prezentare cu caracter documentar, bazată pe imagini fotografice realizate anterior celor două intervenţii tehnice de conservare a exponatelor (2011-2012 şi 2018), respectiv, clasării lor în categoria TEZAUR a patrimoniului cultural mobil, prin Ordinul 2218/ 04.04.2014 emis de Ministerul Culturii. În întregul său, Muzeul a fost clasat ca obiectiv de patrimoniu imobil, de importanţă naţională şi universală, sub codul: CS-II-a-A-10905, prin Ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2314/ 2004.

Livia Magina

Expoziția este realizată cu sprijinul Asociației Germane de Cultură și educație a adulților Reșița și al revistei „Reflex”.

De același autor

Related Articles