Invitaţie la filmul „Balaur”, la cinematograful „Arta” din Arad

Filmul „Balaur”, în regia lui Octav Chelaru, cu Mălina Manovici şi Alexandru Papadopol în rolurile principale, care a avut premiera naţională săptămâna trecută, va rula, în sala mare de la cinematograful „Arta” din Arad. Filmul va putea fi văzut vineri, 16 septembrie, de la ora 19.00, iar accesul va fi gratuit.
„Balaur”, lungmetrajul de debut al lui Octav Chelaru, inspirat din evenimente reale, urmăreşte povestea Ecaterinei, tânără profesoară de religie la liceu şi soţie de preoţ care se aventurează într-o relaţie extraconjugală cu Iuliu, unul dintre elevii săi. În încercarea de a-l ţine sub control pe tânărul ei iubit şi de a-şi proteja familia, începe însă să-şi piardă ea controlul. În timp ce femeia se confruntă cu o adevărată criză de credinţă, pasiunea băiatului devine din ce în ce mai periculoasă.

Publicaţia Variety a caracterizat „Balaur” drept „o puternică explorare a dogmei religioase care ridică întrebări mai importante despre natura libertăţii şi a credinţei”. De asemenea, ScreenDaily.com vorbeşte despre film ca fiind un portret al unei vieţi care adesea se simte ca o închisoare.
Din distribuţie fac parte: Mălina Manovici, Alexandru Papadopol, Sergiu Smerea, Voicu Dumitraş, Richard Bovnoczki, Ana Maria Moldovan, Oana Ştefănescu, Marian Râlea şi Gabriel Spahiu.
Octav Chelaru a început să facă filme de amatori de la vârsta de 14 ani, folosindu-şi familia şi colegii de clasă ca actori. Respins la facultatea de film, Octav a devenit autodidact. În timp ce absolvea facultatea de informatică, a regizat videoclipuri muzicale şi spoturi publicitare, a produs scurtmetraje pentru alţi regizori şi s-a implicat ca asistent de regie pentru diverse proiecte.
Ultimele sale două scurtmetraje, Statul paralel (2020) şi Haine negre (2017), au avut premiera în competiţia Pardi di Domani a festivalului de film de la Locarno. Dintre scurtmetrajele anterioare, amintim Petrecere privată (2017) care a fost selectat pentru Les Arcs IFF, Tirana IFF şi Ocupat (2015), câştigător la Timishort IFF.
Lungmetrajul său de debuţ Balaur (2021) a fost dezvoltat în diverse ateliere şi pieţe de film, printre care: Villa Kult Residency, Transilvania Pitch Stop, Pustnik Screenwriters Residency, Midpoint Feature Launch, LA International Project Discovery Forum, Less is More, CineLink, APostLab, First Cut Lab. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de Film de la Salonic şi premiera asiatică în cadrul festivalului de la Goa. Pe plan naţional, filmul va avea premiera în Competiţia Oficială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2022.
Octav este în dezvoltare cu două lungmetraje, o miniserie poliţistă şi două scurtmetraje.

De același autor

Related Articles