[FOTO] Regal de teatru, de la ora 22:00, la Radio România Reşiţa!

În această primă seară de luni a lui august, vă invităm la un Regal de Teatru Radiofonic pe frecvenţele Radio România Reşiţa de la ora 22:00 şi până la ora 24:00.

De la ora 22:00 vom asculta în premieră “Marea iubire a lui Sebastian” – scenariu radiofonic inspirat de volumul de memorii Artistul şi oglinda al actriţei Leny Caler.

Scenariul şi regia artistică: Diana Mihailopol.

În distribuţie: Rodica Mandache și Marius Manole.

Redactor: Irina Soare. Regia de montaj: Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta.

Spectacolul cuprinde fragmente din piesa Jocul de-a vacanţa de Mihail Sebastian, înregistrare radiofonică din anul 1957, regia artistică: Mihai Zirra. În rolurile Corina şi Ştefan Valeriu: Raluca Zamfirescu şi Radu Beligan.

Înregistrare din anul 2014.  

Figură unică şi seducătoare în peisajul teatral interbelic, actriţa Leny Caler scrie acest jurnal în exil. Peregrinarea forţată prin capitalele europene, impusă, la sfârşitul anilor 1950, de istoria care începuse să -i saboteze succesul, face să pară doar un vis minunata perioadă a tinereţii, în care viaţa fusese teribil de generoasă cu tânăra actriţă; în cele aproape trei decenii în care cariera ei s-a consumat, Leny Caler a cunoscut un succes imens, a fost răsfăţata celor mai importanţi cronicari dramatici ai vremii, adorata mai tuturor colegilor de scenă, muza monştrilor sacri ai literelor interbelice.

Apoi, cortina cade, ultima oară, pentru Leny Caler pe scena teatrului, în luminile şi aplauzele rampei şi începe o altă, cenuşie, reprezentaţie, fără spectatori, a unui rest de viaţă, lipsit de bucuria teatrului dar este şi începutul unei nesfârşite călătorii între prezent şi trecut, în speranţa regăsirii paradisului pierdut. Martore ale acestei zguduitoare căutări sunt paginile de memorii ale actriţei, adunate sub titlul „Artistul şi oglinda” şi editate în Caietul cultural nr. 9, al revistei „Realitatea evreiască”, publicaţie a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, volum care a constituit un eveniment editorial de prim rang al începutului anilor 2000.

Montarea s-a bucurat de succes atât din partea publicului cât şi a criticii de specialitate iar în anul 2014 a fost înregistrată, în studioul de teatru al Societăţii Române de Radiodifuziune , varianta radiofonică a spectacolului, cu aceeaşi distribuţie de excepţie: Rodica Mandache- în rolul actriţei Leny Caler şi pe Marius Manole- în rolul dramaturgului Mihail Sebastian, sub bagheta aceleiaşi tinere şi talentate regizoare.

Vă este propusă, aşadar, o montare radiofonică de certă valoare artistică, în care cei doi celebri actori oferă, încă o dată, cu generozitate, măsura talentului, măiestriei şi profesionalismului lor, dăruind publicului ascultător o experienţă deopotrivă teatrală şi umană profundă şi restituind o filă din istoria scenei româneşti şi a monştrilor sacri care o slujesc cu dragoste si devotament.

De la ora 23:00 vom asculta “Colecționarii” de Jiri Korbel. Traducerea și adaptarea radiofonică: Eugen Torgașev. Regia artistică: Titel Constantinescu.

 În distribuţie: Ileana Stana Ionescu, Mitică Popescu, Cezara Dafinescu, Virgil Ogășanu, Rodica Mandache, Mihai Mălaimare, Mihai Dinvale.

 Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: ing. Andrei Sireteanu.

Înregistrare din anul 1984

Audiţie plăcută!

Sursa foto: Rodica Mandache

De același autor

Related Articles