În fiecare sâmbătă aducem în casele voastre oameni şi idealurile lor, astfel încât sub semnul prieteniei să putem spera la o viaţă mai bună şi mai frumoasă, pentru a depăşi împreună toate încercările la care ne-a supus pandemia.

Oameni despre care ştim sau oameni care îşi încep un drum în viaţă, cu toţii fac parte din România frumoasă, iar scopul nostru este de a redescoperi frumuseţea sufletească şi dorinţa de a fi împreună prin poveştile lor de viaţă, în care fiecare ne regăsim mai mult sau mai puţin.

Fiecare dintre ascultătorii radioului reşiţean poate fi într-o zi „Prietenul de la 20:20”!

În această sâmbătă de 7 august avem invitate trei personalităţi care au marcat ultimul sfert de secol al culturii române, Marina Constantinescu, Alkexandru Tomescu şi Victor Socaciu.

Alături de domniile lor şi de dumneavoastră, ascultătorii noştri vom face mărturisiri despre Radio România Reşiţa la aniversarea celor 25 de ani!

Despre importanţa şi verticalitatea informaţiilor, despre susţinerea adevăratelor valori româneşti şi internaţionale şi despre necesitatea promovării României frumoase vom face vorbire cu distinşii noştri invitaţi.

Jurnalist special, filolog de marcă, critic de teatru, om de onoare, Marina Constantinescu Este amfitrionul emisiunii Nocturne, începută în anul 2001 sub numele Nocturna arenelor la TVR. Despre această emisiune a declarat:„Fiecare amănunt este gândit, studiat, întors pe toate fețele, așa că în cele bune și în cele rele emisiunea mă reprezintă la modul absolut”, dar și  directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru,timp de 6 ediţii.

Marina Constantinescu este mama unui viitor mare pianist,Luca Rusu, un tânăr care se bucură de susținerea și prietenia domniei sale, căreia îi poartă o mare admirație.Luca este încă de pe acum un model pentru generația sa, asemeni părinților săi.

În modestia domniei sale, lacrima de astăzi este de Dor pe obrazul timpului ce desparte sufletul în două, dar tot El, Timpul renaște în mărturisirile ce se nasc pe tâmpla regăsirilor hăituite de suferință și bucurie în aceeași măsură, ca într-un spectacol de teatru ce durează o veșnicie având în distribuție pe toți cei care au iubit, au trăit și au murit cu fiecare cădere a cortinei pentru a reînvia cu fiecare aducere aminte.

Marina Constantinescu este Omul care adună și împarte fiecăruia bucuria de a învăța, de a lupta și mai ales de a învinge toate încercările vieții, este omul care a crescut în imperiul marilor modele umane și culturale și omul care supraveghează cu fidelitate nașterea marilor răspunsuri la întrebări încă nerostite, ci mai degrabă simțite …

Marina Constantinescu este un privilegiu acordat de viață celor care o întâlnesc, o apreciază și o însoțesc pe un drum unde spiritul său luminează și călăuzește și la capătul căruia personalități ale culturii naționale și mondiale se înclină într-un firesc Mulțumesc.

Violonistul Alexandru Tomescu, care s-a născut într-o familie de muzicieni, mama sa fiind artistă lirică, iar tatăl prim-contrabasist al orchestrei simfonice. A debutat la 9 ani, ca solist al Orchestrei Simfonice din Constanța și a efectueat primul turneu în străinătate, în Germania și Austria.

Preocuparea sa pentru muzica de cameră îl determină ca în anul 2003, împreună cu pianistul Horia Mihail și violoncelistul Răzvan Suma să formeze „Romanian Piano Trio”, formație deja cunoscută melomanilor din România, prin aparițiile sale în diverse festivaluri din România și din străinătate, precum și prin turneele MusicON organizate în premieră națională. A participat la cursuri de maiestrie în Germania, la Academia de Muzica din Berlin. În aceeasi perioada a dirijat în Leipzig si Dresda. În perioada 1992-1995 a fost regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune din Iasi, iar din anul 1995 a devenit asistent universitar al Universitatii de Arte George Enescu. Între anii 1999-2001 a fost profesor la Conservatorul de Muzica din Casablanca,Maroc.

Alexandru Tomescu a creat o revoluție în muzica clasică românească în ultimii ani, reușind să atragă un public vast, demontând mitul conform căruia muzica clasică este rezervată exclusiv elitelor. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în septembrie 2007 și apoi în decembrie 2013, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument.

Pe 10 aprilie 2009 a concertat, timp de o jumătate de oră, în stația de metrou „Piața Victoriei”, îmbrăcat în haine modeste. Efectul muzicii de calitate asupra bucureștenilor care se aflau la o oră cu trafic de vârf în stația de metrou a fost neașteptat. Zeci de oameni s-au oprit din drum, cu riscul de a întârzia la serviciu, doar pentru a asculta câteva acorduri din „recitalul” lui Tomescu și pentru a pune o bancnotă în cutia așezată în fața interpretului. Muzicianul a strâns de la călători peste trei milioane de lei vechi, fiindcă, nu-i așa,  muzica este o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului. Violonistul Alexandru Tomescu este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români ai momentului, interpretul discului de muzică clasică al anului 2016. A evoluat de nenumărate ori atât alături de Orchestra de Camera Radio, cât si alături de Orchestra Națională Radio, pe scena Sălii Radio, dar și peste hotare, în turnee în Europa si Asia. Mai multe concerte de Mozart, Bruch sau Mendelssohn, susținute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de către Editura Casa Radio.

Artistul este unul dintre valorile românești care, luminează prin muzica sa, prezentul și viitorul  celui de-al doilea teritoriu al statului român,Cultura!

Victor Socaciu, cantautor de muzică folk şi  realizator de emisiuni de radio şi  televiziune, care a pătruns în sufletele românilor prin erudiţia şi devotamentul său.

L-aș putea prezenta în cuvinte simple: tatăl îl voia fotbalist, mama îl voia fericit. O să ne răspundă domnia sa, dacă s-a împlinit dorința mamei,în această seară de la ora 22:15  pe calea undelor, la emisiunea Boema!

Este generos, rafinat și sensibil așa cum a fost dintotdeauna, pentru că atunci când îi rostim numele o facem cu emoție și prețuire.

Mărturisirile sale, povestea sa de viață, dar şi despre cei  30 de cantautori care se adună la finalul lunii martie  pentru a sărbători „30 ani de OM BUN”, Festivalul atât de drag românilor, deasemeni și gândurile pentru ascultătorii radioului reșițean conturează bucuria unei seri minunate de început de primăvară.

„Ceea ce trebuie să ne definească pleacă din interiorul nostru şi trebuie să-l afirmăm.Omul şi destinul lui sunt la pachet dăruite de Dumnezeu”, afirmă artistul Victor Socaciu.

Rămâneţi pe https://www.radioresita.ro/ ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău