[FOTO] La mulţi ani, Tudor Chirilă!

312

Sărbătoritul zilei, Tudor Chirilă,  este un personaj şi o personalitate absolută din   societătea civilă, muzică şi teatru românesc,  care s-a remarcat prin originalitate şi profesionalism în egală măsură.

Tudor Chirilă s-a născut în București pe 28 mai 1974, în familia regretatului  gazetar sportiv Ioan Chirilă și a actriței și regizoarei Iarina Demian, fiind  fratele antrenorului de fotbal Ionuț Chirilă. A absolvit Colegiul Naţional “Ion Neculce” din Bucuresti, apoi a absolvit clasa profesorului Florin Zamfirescu la Academia de Teatru și Film (UNATC), București, secția Actorie, în anul 1996.

A debutat în anul 1994 cu un rol de figurație în “Nobody’s children”. În 1999, a jucat rolul unui refugiat din fosta Iugoslavie în pelicula austriacă “Nordrand” regizată de Barbara Albert. În 2001, Tudor Chirilă a fost guest star într-un episod al seriei nemțești “Kommissar Rex”, interpretând rolul lui Dimitrij. În 2004, a filmat pentru “Milionari de weekend”, film românesc în regia lui Cătălin Saizescu, alături de Andi Vasluianu, Maria Dinulescu și Mihai Bendeac . Tudor Chirilă a jucat rolul lui Godzi, un tânăr care, forțat de circumstanțe este, complicele unui furt. Doi ani mai târziu a jucat în filmul lui Tudor Giurgiu, “Legături bolnăvicioase”, alături de Maria Popistașu și Ioana Barbu. Între 2006 și 2012 a filmat mai multe scurtmetraje românești printre care “Eu sunt eu” în regia Monicăi Istrate și “Love Marketing” în regia lui Andrei Sota, după un scenariu propiu. În 2014 a avut premiera pelicula grecească regizată de Yorgos Tsemberopoulos, “The Enemy Within” (“O ehthros mou”), în care Tudor Chirilă a jucat rolul unui șef de bandă de spărgători. În același an a fost lansat scurtmetrajul”The Couch” filmat cu un an în urmă în Marea Britanie și regizat de Emre Kayiș.

De-a lungul timpului, Tudor Chirilă a colaborat cu unii dintre cei mai valoroși regizori români de teatru, printre care Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija, Iarina Demian, Gelu Colceag, Horațiu Mălăele.

A debutat în anul 1995, cu “Trupa pe butoaie”, proiectul UNITER de teatru itinerant coordonat de regizorul Victor Ioan Frunză. Din anul 1996 face parte din trupa Teatrului de Comedie. În 2004 a caștigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din “A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, în regia lui Gelu Colceag, fiind cel mai tânăr actor care a obținut această distincție până în acel moment.

Tudor Chirilă este solistul și co-fondatorul formațiilor Vama Veche și Vama. De-a lungul carierei a susținut concerte live în fața a milioane de spectactori și a urcat pe scena mai multor festivaluri importante precum Peninsula, BestFest, Cerbul de Aur, Folk You, Coke Live Festival.

Tudor Chirilă a semnat ilustrația muzicală pentru mai multe spectacole de teatru: “Trei femei înalte”, de Eduard Albee în regia lui Vlad Massaci (1997) “O, tată, sărmane tată, mama te-a spânzurat în dulap iar eu sunt foarte trist”, de Arthur Kopit în regia Iarinei Demian (2000) “A fost odată în Brooklyn”, de Neil Simon în regia Iarinei Demian (2002) “Chirița of Bârzoieni”, în regia și adaptarea Iarinei Demian, după un text de Vasile Alecsandri (2004) – Tudor Chirilă a compus muzica împreună cu Gelu Ionescu “O lume pe dos”, în regia Iarinei Demian (2010) “Prizonierul din Manhattan”, în regia Iarinei Demian (2012)

”Respectul vine însă mai degrabă, cred eu, din închiderea telefoanelor și din liniștea pe care o faci în sală și din comentariile de la care te abții mai mult decât din ținută. Am văzut oameni bine îmbrăcați fără niciun fel de respect pentru actori în sala de teatru. Am oprit spectacole adresându-mă oamenilor destul de bine îmbrăcați”, mărturiseşte Tudor Chirilă despre atmosfera din sălile de teatru tulburată de unii dintre spectatorii needucaţi.

Admirat de unii, contestat de alţii, artistul este o Voce ce a contat şi contează în societatea românească, dar şi un părinte deosebit pentru cei doi copii ai săi.

Dealtfel, Tudor Chirilă  de-a lungul anilor  s-a implicat într-o mulţime de campanii caritabile şi sociale, fie că a ajutat copii bolnavi de cancer sau a strâns donaţii pentru sinistraţi.

Artistul are şi un Blog ce este foarte citit în Romania,dar care  a fost mai întâi un site dedicat fotografiei, unde a publicat şi text ce a fost preluat de presă şi nu numai. În anul   2012,totul s-a materializat  prin scoaterea primei sale cărţi, „Exercitii de echilibru”.

Tudor Chirilă  este un personaj şi o personalitate absolută din   societătea civilă, muzică şi teatru românesc,  care îşi pune amprenta asupra celor care îl admiră sau îl contestă, îl susţin sau vor să-l desfiinţeze, îl urmează sau îl ignoră, un artist complex care înainte de orice este un lider ce nu poate fi contestat indiferent de care parte ne aflăm, din postura de admiratori ori de contestatari ai săi.

Astăzi, la împlinirea celor 45 de ani îi transmitem un sincer La mulţi ani!

Anca Bica Bălălău

Sursa:wikipedia

Sursa foto:Tudor Chirilă