Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, schimbă prefixul:60 de ani! La mulţi ani!

 S-a născut  pe 19 septembrie 1961 la Reşiţa din părinții Ana Țigla, născută Wrattny și Josef Țigla.

”România începe cu sufletul”,mărturiseşte aniversatul zilei, care este înainte de orice demnitate socio-profesională, un om de onoare, un spirit care desăvârşeşte memoria lumii cu frumuseţea Banatului de Munte şi un prieten fidel al radioului reşiţean!

Erwin Josef Ţigla este  președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, prieten şi colaborator al radioului reşiţean, cel mai cunoscut promotor al culturii germane în România şi Banatul Montan schimbă prefixul-60 de ani! Editor, bibliotecar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, o personalitate complexă care dedică conjudeţenilor săi, din orice etnie, un model de patriotism, fiind amfitrionul celor mai importante momente ce pun în valoare trecutul, prezentul şi viitorul acestor locuri.

Dedicat şi implicat, seniorul culturii bănăţene, Erwin Josef Ţigla,are un CV pe cât de impresionant pe atât de apreciat naţional şi internaţional.

A învățat la Liceul „Diaconovici – Tietz”și contrar curentului anilor 1990 a rămas în orașul său natal, alături de soția și fiul său.

Între anii 1980 – 1983, membru al Ansamblului German de Operetă din Reşiţa.

A publicat pentru prima dată în 22 iunie 1980 în cotidianul Neuer Weg din Bucureşti.

Apoi în cotidiene şi periodice din ţară şi de peste hotare: Allgemeinde Deutsche Zeitung für Rumänien (Bucureşti), Banater Berglanddeutsche (München – Viena), Banater Post (München), Banater Zeitung (Timişoara), Bocşa Culturală (Bocșa), Eckartbote (Viena), Foaia Govândarului (Reşiţa), Jurnal de Caraş-Severin (Reşiţa), Karpatenrundschau (Braşov), Lot und Waage (Graz), Nedeia (Reşiţa), Neue Banater Zeitung (Timişoara), Neuer Weg (Bucureşti), Patrimoniu (Reşiţa), Reflex (Reşiţa), Renaşterea Bănăţeană (Timişoara), Revista noastră (Reşiţa), Semenicul (Reşiţa), Timpul (Reşiţa), Vita Catholica Banatus (Reşiţa), Timpul (Reşiţa), și în presa online locală și națională.

În perioada 1986 – 1988,a fost membru al Ansamblului German de Cântece şi Dansuri din Reşiţa. Pentru programele de divertisment „Musik, Tanz und frohe Weisen” şi „Prosit Neujahr 1987” a semnat regia spectacolului.A înfiinţat la 19 noiembrie 1987 cu sprijinul lui Werner Kremm şi al lui Johann Bettisch secţia germană a Universităţii Popular-Ştiinţifice Reşiţa, punctul de plecare al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa. Conduce de atunci destinele acestei asociaţii germane de cultură.

Este membru fondator al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, în 9 ianuarie 1990.

În perioada 1990 – 1992 şi 2000 – 2004, vicepreşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.Din 7 februarie 2004, preşedinte al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

La 8 mai 2001 a fost numit coordonator al mişcării vincenţiene din fostele ţări comuniste: Bielorusia, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Republica Cehă, România, Rusia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, funcție pe care a îndeplinit-o până la 31 decembrie 2010.

De la 1 ianuarie 2011 este vicepreşedinte teritorial pentru ţările grupei Europa 2 (pentru ţările Europei Centrale, de Est şi Sudest) al Confederaţiei mişcării vincenţiene mondiale. Redactor şef al publicaţiei lunare „Echo der Vortragsreihe” începând cu nr. 1 (primul număr a apărut la 1 februarie 1990), al periodicului „împreună, miteinander, egyűttesen“, din mai 1997 , al periodicului „Glasul vincenţienilor” începând cu nr. 1 care a apărut în decembrie 1994, până la nr. 24, care a apărut în decembrie 2014, şi al buletinului informativ „Info SVP-RO” începând cu nr. 1, apărut în septembrie 2001, până la nr. 18, apărut în martie 2007.

Pe 14 iulie, de Ziua Franţei, a primit  în cadrul Seminarului Internațional „Europa-Forum Neumarkt 2018” din Stiria/ Austria a Medaliei „Mérite Européen” în grad de Argint pentru merite în promovarea înțelegerii în Europa și pentru angajamentul său în spirit european, prin Ingeborg Smith, membră a Consiliului de administrație Mérite Européen (Luxemburg).

Înainte de toate aniversatul zilei, Erwin Jose Țigla, este un cărturar și un prieten devotat al principiilor și al tuturor celor care le respectă.

„Heimat” -ul meu este strada, cartierul, oraşul şi judetul, ce semnifică rădăcina şi stabilitatea mea, seva din care îmi încarc si reîncarc puterea de a merge zilnic mai departe”, mărturisește cu emoție ori de cîte ori are este întrebat.

Implicarea sa,  de foarte mulţi ani, în organizarea celor mai frumoase evenimente culturale şi sociale în judetul nostru, confirmă ceea  ce mărturiseşte: “Menirea mea este de-a activa  pentru sufletul omului!”

 Erwin Josef Tigla , Ada D. Cruceanu împreună cu importante instituţii au reuşit să pună pe roate  „Proiectul REȘIȚA: 250”, care merge mai departe!

Proiectul se desfășoară sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Societății  „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, demonstrând încă o dată, că împreună se pot realiza lucruri frumoase… Afișul și logo-ul proiectului au fost concepute și realizate de artistul plastic reșițean Bogdan Piperiu, astăzi trăitor în Tuttlingen / Germania.

Aş putea mărturisi că dintre marile întâlniri ale vieţii mele şi mulţumesc Lui Dumnezeu, nu au fost puţine, cea cu domnul Erwin Josef Ţigla m-a copleşit în cel mai profund sens Drumurile noastre s-au unit mergând, călătoria a fost şi rămâne una spirituală, o căutare permanentă a izbăvirii prin cultura. Erwin Josef Ţigla omul este într-o armonie perfectă cu Erwin Josef Ţigla cărturarul, o simbioză ce aduce culturii române seva rădăcinilor istorice în ramurile unui prezent ce străjuieşte orizontul timpurilor ce au să vină. Cu toţii avem talent. Diferenţa constă în modul cum îl folosim… misterul omului cu Har rămâne în plămada sensibilă a visului din care ne este alcătuită viaţa…

De la Erwin Josef Tigla, de la Maeştri, înveţi mereu, înveţi mereu ştiind ce nu poţi învăţa. De la cei tineri poţi avea surprize. Dar oricum, tot trebuie să înveţi mereu,asa că schimbarea prefixului înseamnă un nou început, o nouă tinereţe prin forţa creatoare a aniversatului nostru.

La mulţi ani, Erwin Josef Ţigla!

Anca Bica Bălălău

Marţi, 21 septembrie de la ora 21:00, Erwin Josef Ţigla este invitatul serii la Radio România Reşiţa.