[FOTO] La mulţi ani, Răzvan Theodorescu!

Printre personalităţile care au marcat secolul trecut şi pe cel prezent, se numără şi aniversatul zilei, academicianul Răzvan Theodorescu.

„Nevoia de Pater”

A văzut lumina zilei acum 80 ani pe 22 mai 1939 în Bucureşti împlinind un destin ce a marcat viaţa socio-culturală naţională şi internaţională.Este absolvent al Facultăţii de Istorie a Universătăţii Bucureşti în perioada 1955-1963, cu întrerupere între 1959-1961 din cauza exmatriculării din Universitate din motive politice, perioadă în care a lucrat ca muncitor necalificat.

Din anul 1972 este doctor în Ştiinte Istorice, iar mentorul său spiritual este Emil Condurachi, căruia îi spune „profesorul meu”, şi l-a omagiat la Academia Română cu o expunere ce avea motto-ul: „Nevoia de Pater”.

„Nimeni nu a avut, printre marii noştri profesori, charisma lui Emil Condurachi, savantul care trecea rampa ca nimeni altul din aceeaşi stirpe – poate numai Grigore Moisil”, spune academicianul, care nu uită să adauge faptul că Emil Condurachi a fost tatăl regretatei Zoe Petre.

Dealtfel, iar în faţa biroului său de lucru ca secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, tronează un impozant tablou. „Este Emil Condurachi, istoric şi academician român, zâna mea bună, cum spun eu”.

“Prefer să am dreptate împotriva întregii lumi decât să mă înşel odată cu ea!”

Răzvan Theodorescu are în cv-ul său multe demnităţi publice şi recunoaşteri naţionale şi internaţionale, devenind de-a lungul celor 80 de ani de viaţă un reper cultural pentru români şi România, din postura de cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, profesor la Universitatea de Arte din Bucureşti, secretar general al Asociaţiei de Studii Sud-Est Europene, şeful catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte, Rectorul Academiei de studii asupra istoriei culturii si religiilor, din 2000 este rectorul Universităţii Media.

Totodată, Răzvan Theodorescu este membru al unor asociaţii profesionale: membru corespondent al Societăţii Arheologice din Atena, din 1990; Cavaler, din 1997 şi Comandor, din 2003 al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze; membru al Academiei de Ştiinţe din New York ,din 1998; membru corespondent, din 1998 şi titular,din 2002 al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere, Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit ,2000; Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara  şi Craiova.

Este, deasemenea,  cel mai vechi colaborator al emisiunii „Telenciclopedia”.

Se ghidează în viaţă după un crez al unui medic din Renaştere: “Prefer să am dreptate împotriva întregii lumi decât să mă înşel odată cu ea!”

La mulţi ani, Răzvan Theodorescu!

Anca Bica Bălălău

Sursa: wikipedia