[FOTO] În prima seară de septembrie, ora 22:15, la Boema  trecem Prutul cu poeta Radmila Popovici!

Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor aducem pe calea undelor oameni de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În prima seară de septembrie, ora 22:15, la emisiunea Boema  trecem Prutul în Republica Moldova!

Născută de „Ziua Limbii Române” ce este sărbătorită şi peste Prut, invitata noastră- Radmila Popovici, din aceasta seară la emisiunea Boema este poetă, scriitoare, textieră.

 S-a născut la 31 august 1972 în satul Florițoaia Veche, Republica Moldova. Absolventă a Facultății de Litere a Universității de Stat din Chișinău, este membră a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și din România.

Încă de la început, poezia Radmilei Popovici a atras atenția publicului. Poeziile sale sunt traduse în limbile: franceză, italiană, germană, spaniolă și engleză. A participat la Târguri de carte, inclusiv la cel de la Paris cu câteva volume de poezie apărute la Editura Vinea, București – toate traduse în franceză: „Iseult arrive” („Intimatum”), traducere de Olivier Martin-Grâce; „Unique” („Unicat”), traducere de Victoria Sicorschi; „La laide” („Urâta”), traducere de Sorin Barbul. Poetul Christian W. Schenk a tradus în limba germană o selecție de poezii de Radmila Popovici – „Geronnene wege” („Cărări închegate”), Editura Dionysos, Rhein, 2019. La începutul anului 2020 îi apare – „L’eau qui boit ses mains” la Editura Junimea, Iași, care este traducerea în franceză de către Victoria Sicorschi a volumului „Apa care își bea mâinile” (2018), iar la sfârșitul aceluiași an, Editura ARC îi scoate de sub tipar un alt volum de poeme „Vene și artere” ilustrat de aristul plastic Teodor Buzu. Chiar în aceste zile a lansat un nou volum de micropoeme „PoEsențe” în colaborare cu renumitul pictor Lică Sainciuc.

În 2017 a realizat volumul de interviuri „Reconstituiri cu Ileana Popovici”, Editura Adenium, Iași – un dialog cu mătușa ei, care este o personalitate notorie în televiziunea, muzica și cinematografia românească. Radmila Popovici a scris versuri pentru sute de melodii care au devenit populare în Republica Moldova și în România, precum și versuri pentru spectacole de muzică și teatru.

„Poemele atent caligrafiate ale Radmilei POPOVICI din volumul „Apa care îşi bea mâinile” sunt ale transferului fiinţei într-o lume de dinainte de în-fiinţare, a primordiilor şi elementarului: „mă numesc apa” este titlul unui poem. Textele sunt ale apei care îşi bea mâinile, ale copacului care îşi plânge poemele, ale aerului care ia foc şi ale zborului „violent” al aripilor păsărilor şi îngerilor.În „Apa care îşi bea mâinile”, Radmila Popovici scrie o poezie fără „metafore rujate” şi „versuri încâlcite”, ca o fugă în sine, cât mai adânc”,este aprecierea criticului  Ioan HOLBAN.

„Nimeni nu poate fura  macilor culoarea lor, și nimeni nu poate fura inimii trăirile sale” aşa că vă invit să rămâneţi ACASĂ pe  https://www.radioresita.ro/

pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău