Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș a dat startul astazi, 17 martie 2021, unui proiect cultural de evocare în fiecare lună a unei personalități din Banatul Montan. Manifestarea de astăzi a fost dedicată lui René Fülöp Miller, sociolog și scriitor, născut la Caransebeș la 17 martie 1891.

La 17 ani, tânărul caransebeșan se înscrie la universitatea vieneză pentru a studia chimia și farmacia, având în vedere faptul că familia sa poseda o farmacie în Caransebeș. În continuare studiază la Berlin, Paris și Lausanne.

După primele încercări literare, pașii îi sunt îndrumați de Stefan Zweig. Popasurile sale în spațiul rusesc, în Statele Unite ale Americii, dar și în Asia Mică sunt de bun augur pentru dezvoltarea personală a scriitorului, conducându-l la scrierea unor lucrări importante din acea perioadă.

A fost reporter la conferințele de pace din Geneva în anul 1922 și la Lugano în anul 1924. După o ședere la Hollywood în annul 1930, René Fülöp Miller cutreieră mai multe localități europene.

În anul 1939 emigrează din Norvegia în State, unde devine în anul 1943 cetățean american. Între anii 1950 și 1954 predă în Hanover / New Hampshire din SUA la Dartmouth College cultura rusă și sociologie, apoi din anul 1954 până în anul 1962 aceleași materii la Hinter College din New York. În anul 1962 revine la Dartmouth College în calitate de docent. În această localitate, Hanover / New Hampshire, moare la 7 mai 1963.

Pentru a marca cei 130 de ani de la nașterea lui René Fülöp Miller, Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa a lansat un plic filatelic ocazional şi o ştampilă adecvată. Întreaga corespondență din Caransebeș, datată 17 martie 2021 a fost obliterată cu această ștampilă, a declarat Erwin Josef Tigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin.

Istoricul Constantin Brătescu a făcut și o incursiune în istoria familiei Miller

Constantin Brătescu

Proiectul de evocare a personalităților din Banatul de Munte este organizat de Muzeul Județean de Etnografie și al regimentului de Graniță Caransebeș, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“, Forumul Democratic al Germanilor Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa.