[FOTO-AUDIO] „Luceafărul de dimineață”, Maia Morgenstern, la aniversare!

Motto: „Actorul e unul care spune pe dinafară ceea ce alţii simt pe dinăuntru”.Tudor Mușatescu

„Cred în nemurirea teatrului. E cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns fără să știe nimeni copilăria în buzunar și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor”... iar începând cu 1 mai 1962 în constelația marilor actori români și internaționali a apărut „Luceafărul de dimineață” pe numele său Maia Emilia Ninel Morgenstern, cea care duce povestea mai departe.

Este inconfundabilă,puternică,  copleşitoare şi vulnerabilă… are punctual talentul în genă, nu cedează  decât imperativelor de onoare şi bun simţ… o lecţie deschisă pentru colegii de scenă şi pentru spectatori, are un virus al geniului actoricesc ce imunizează orice suflet rătăcit…Ca fiică, femeie,  actor, manager , doamna Maia a făcut totul la superlativ …dar într-un mod original în care emoţia s-a văzut în ochii săi plin de iubire… Dacă o priveşti , te ocroteşte cu decenţa dialogului, dacă o asculţi pleci cu coloana îndreptate, de uitat nu ai cum…

 

Aniversata zilei provine dintr-o erudită familie evreiască și a studiat la Academia de Teatru și Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț până în anul 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din București, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”. Este inimosul manager al Teatrului Evreiesc de Stat din București.

A scris file memorabile în istoria teatrală și cinematografică. Rolul Medeei din Trilogia antică, regizată de Andrei Șerban, îi aduce primele distincții teatrale naționale , Premiul „Lucia Sturdza Bulandra” și Uniter. În 1993 e declarată Cea mai bună actriță a anului pentru rolul din Ghetto, pe scena Teatrului Național. Un nou premiu Uniter în anul 1995 pentru Lola Blau din Îngerul albastru. Și pentru filmele sale a fost distinsă cu numeroase premii ale Uniunii Cineaștilor din România.
Coproducțiile cinematografice în care joacă sunt recompensate la mari festivaluri precum Cannes – în 1992 pentru Balanța și 1995 pentru Privirea lui Ulise, A șaptea încăpere , la Veneția, 1996 și Băieții Wittman , la Moscova, în 1997.
Doamna Maia este cunoscută publicului internațional și român mai ales pentru rolurile din filmele Balanța, Cel mai iubit dintre pământeni și Patimile lui Hristos.

Maia Morgenstern a fost la un pas de Oscar!

Numele ei, Morgenstern, înseamnă în germană „Luceafărul de dimineață”, nume dat Fecioarei Maria, personajul pe care l-a jucat în filmul Patimile lui Hristos. Regizorul Mel Gibson, un devotat romano-catolic, pare să fi luat în considerare, printre altele, acest detaliu ca fiind semnificativ pentru alegerea ei în acest rol ce a adus-o la un pas de Oscar.

După ce filmul său, Patimile lui Hristos, a fost apreciat de Academia Americană de Film, drept una dintre cele mai importante producții , Mel Gibson a declarat atunci că o vedea pe Maia Morgenstern drept favorită la Premiul Oscar, pentru cea mai bună actriță. Actor, producător și regizor, australianul Mel Gibson a înțeles bine că Maia Morgenstern vorbește chiar și atunci când tace, și a speculat magistral expresivitatea cinematografică a actriței românce. Maia Morgenstern a realizat un rol de compoziție remarcabil,în rolul Mariei, mama lui Iisus.

Din anul 2010 este numită ambasador pentru Alianța Civilizațiilor în România.În iunie 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania „Salvați Roșia Montană” acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe youtube

Maia Morgenstern este mama a trei copii: Tudor Aaron Istodor, căruia i-a fost și partener pe scenă, Eva Leea Cabiria și Ana Isadora.

Amabilă și generoasă, Maia Morgenstern a transmis la aniversarea sa gânduri deosebite ascultătorilor Radio România Reșița, din partea cărora am felicitat-o:

„Mulțumesc de urare. Abia aștept să vin la Reșița și la Radio România Reșița cu mare plăcere.Mulțumesc frumos pentru urări. Vă spun că vă iubesc azi, astăzi, acum.Abia aștept să ne reîntâlnim”.


Când cu lacrima, când cu râsul Maia Morgenstern a ridicat săli în picioare a zugrăvit în sufletul uman revelații despre care nu era conștient nici unul dintre spectatorii săi. Este un Om puternic, fragil și cucernic, este o doamnă care deși e conștientă de valoarea sa, poartă aristocrația firescului cu o modestie greu de egalat.

„Astăzi putem trece Oceanul cu avionul, putem auzi și vedea ce se întâmplă de cealaltă parte a lui. Dar drumul care duce spre noi înșine și spre semenul nostru de află la mii se ani lumină. Actorul face pași înainte pe acest drum. Ținând în mână făclia pe care i-a încredințat-o poetul, el pătrunde în tainele neexplorate ale sufletului omenesc, pentru a se metamorfoza în taină și a se arăta din nou cu mâinile, cu ochii și cu gura pline de minunății.
El este în același timp creator și obiect creat, el este omul care se înalță și granițele cele mai îndepărtate dintre realitate și vis, iar picioarele lui se afundă în pământul ambelor împărății”.

Da, Teatrul este doar pentru visători. Uite ce ne-a adus Visul: „Luceafărul de dimineață” pe numele său Maia Morgenstern.

La mulți ani, Doamna Maia Morgenstern! Laudatio!

Epilog: „Viaţa râde de tine atunci când eşti nefericit… Viaţa îţi zâmbeşte atunci când eşti fericit… Dar, viaţa te salută atunci când îi faci pe alţii fericiţi”.Charlie Chaplin

Interviu realizat de Anca Bica Bălălău

Nota redacției:

 

Sursa foto:Maia Morgenstern