Un nume emblematic pentru muzica rock naţională şi internaţională este aniversatul zilei, timişoreanul Nicu Covaci născut pe  19 aprilie 1947.Un Om care, prin harul său a rămas în sufletul multor generaţii, un simbol al libertăţii şi al demnităţii, incomod pentru ipocriţi, un stindard pentru cei care vor să lase urme în această lume…

Povestea sa

Povestea singurului  copil al Tamarei originară din Basarabia și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, avea să fie marcată de absenţa  tatălui până la vârsta de vreo 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani.

Mama sa a îndeplinit in acea perioadă atât rolul matern cât şi pe cel patern, dar a investit prin dragostea sa principiile şi dorinţa de a-i asigura o educaţie aleasă, aşa că de mic copil a început să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.

A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, fondator și lider al formației Phoenix, Nicu Covaci a reuşit să se impună în breasla sa, continuînd să fie un artist care a devenit mentorul multor generaţii de români, incomod pentru unii, respectat de cei mai mulţi, dar mai ales o Voce ce merită ascultată.

Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania, dar a rămas un român indiferent locul unde se află.

„Găsiți-vă șira spinării și învățați să spuneți NU”

Din păcate, după cum ne-a mărturisit, este dezamăgit de întreaga situaţie naţională şi internaţională, un cotidian în care nu se regăseşte nici ca artist şi nici ca om…

„Un artist are un Har dăruit de Dumnezeu şi pentru că e un cadou de Sus trebuie să-l dai mai departe.Noi dăm publicului, poporului ceea ce putem mai bine să creăm o stare sufletească, ori încercarea mea este să întăresc şira spinării la români.Din păcate, astăzi, nu se mai face educaţie… personalitatea se clădeşte prin informaţie şi educaţie, temperamentul se moşteneşte.

Eu sunt dezamăgit, pentru că speram să trecem peste nişte vremuri, să fie mai bine.Lumea nu mai ştie ce înseamnă calitate.

România Frumoasă există şi ca ţară este cea mai bogată din Europa, poporul român este un popor sensibil, de aceea a fost şi călcat în picioare atâta timp, pe de altă parte şi un popor viteaz şi curajos, i-a ţinut pe turci sute de ani la Dunăre, altfel umbla toată Europa cu turban la ora asta.Nu ne mulţumeşte nimeni...

Pe vremea mea ţara era împărţită doar în două: noi şi ei… astăzi, fiecare este duşmanul fiecăruia. Stau la vârsta asta şi plâng în fiecare zi… Mi-aş dori să se schimbe lucrurile, dar de la sine nu se schimbă şi dacă nu punem mâna să le schimbăm o să ne pară rău la toţi.Când ai trăit jumătate de viaţă în comunism şi jumătate în capitalism şi să ai o viziune de ansamblu cum o am eu, atunci nu poţi să fi decât trist.Eu nu pot să mă exprim altcumva.Nu pot să spun altceva… Găsiţi-vă  șira spinării și învăţaţi să spuneţi NU. Vă mulţumesc mult”.

La mulţi ani, Nicu Covaci din partea echipei Radio România Reşiţa şi din partea românilor din România Frumoasă!

Nota redacţiei:

Un autograf de suflet, în exclusivitate pentru ascultătorii Radio Reșița, de la legendarul lider al trupei Phoenix-Nicu Covaci, cu ocazia zilei sale de naştere, marţi 20 aprilie, la emisiunea Romantica, de la ora 21.

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Interviu realizat de Anca Bica Bălălău