[FOTO-AUDIO ] La mulți ani, Marius Stănescu !

519

 

Motto: “Actorul este un artist care sculptează în zăpadă.”Lawrence Barrett

Dacă te maturizezi complet, nu poţi fi niciodată actor… şi poate de aceea actorii nu au vârstă… împrumută în seara spectacolului vârsta personajului, apoi se întorc în inocenţa lor visătoare, îşi încrucişează privirile cu viaţa şi moartea deopotrivă, ca nişte cavaleri, pentru a-şi apăra onoarea …

„Actoria este cea mai spirituală dintre profesii pentru simplul motiv că actorul trebuie să se afle într-o stare paradoxală: el s-a identificat cu personajul pe care îl interpretează, dar cu toate acestea a rămas un privitor,” mărturisea Osho în “ABC-ul Iluminării”

Actorul este un mim superior, un schimbător de măşti… făcut din aluatul din care sunt făcute visele noastre…

Despre actori, despre frumos, despre dăruire nu putem povesti atunci când vorbim, ştim că ne-a îndatorat Dumnezeu…

Poporul român se revarsă cu toată frumuseţea prin aceşti oameni care-i spun povestea mai departe pe scena vieţii şi a lumii.

Astăzi, despre Marius Stănescu, un actor, un artist care poartă povara harului, dar şi a unei prietenii peste veacuri cu mentorul şi naşul său, Ştefan Iordache.

Marius Stănescu s-a născut pe 11 iunie 1966, a copilărit la Aninoasa, a picat cu brio primul sub linie şi a intrat ultimul peste linie la facultate. A absolvit UNATC București în 1993, la clasa profesorului Alexandru Repan.

În prezent este membru al trupei Teatrului Odeon din București.

Crede în noroc, în oamenii pe care i-a întâlnit şi păstrează un loc aparte în amintirile sale unor oameni ce au copleşit generaţii : profesori, actori, regizori, de la Sir Toby la Ileana Berlogea, de la Vlad Mugur la George Constantin, de la Dan Pița la cel ce fost naş de cununie şi de botez al fiului său, Ştefan Iordache.

„Păcat că eşti prea bătrân, nu pot să te înfiez, mi-a spus la un moment dat. Eu sunt unul dintre cei care am crescut cu imaginea lui Ştefan Iordache. Prima întâlnire a fost uluitoare. Eram student în anul al II-lea şi jucam în „Mincinosul”, la Odeon, în regia lui Vlad Mugur. La premieră a sosit şi Ştefan Iordache. După reprezentaţie, dânsul s-a apropiat, s-a uitat lung în ochii mei şi m-a sărutat de trei ori pe fiecare obraz, apoi a plecat fără să-mi spună o vorbă. Aveam 23 de ani. Nu sunt cuvinte să îl descriu. Unul din cei mai mari actori pe care i-a dat pamântul românesc, de un profesionalism incredibil și de o putere de transfigurare și mărturisire unice. Ştefan Iordache intra direct în mintea și sufletul spectatorilor care-l priveau. Era unic”, mărturiseşte cu emoţie aniversatul zilei, actorul Marius Stănescu despre Ştefan Iordache, făcându-ne un cadou de suflet prin omagierea mentorului său.

Actorul Marius Stănescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București” !

Asta este dorinţa mai înaltă a actorului, să joace, să dea viaţă personajelor lui…

Din Banatul de Munte,  La Mulţi Ani, prietenului nostru Marius Stănescu.
Actorii au venit pe pământ să salveze lumea prin frumos.

Maestre,  să ne bucuri şi să ne aminteşti cine suntem cu adevărat, ani mulţi si binecuvântaţi!

Epilog: „Actorul e unul care spune pe dinafară ceea ce alţii simt pe dinăuntru.” Tudor Muşatescu

Anca Bica Bălălău

Sursa foto:Marius Stănescu