Festivalul “Zile şi seri de literatură Doinaş”, ediţia a 8-a, are loc la Arad

Festivalul “Zile şi seri de literatură Doinaş”, ediţia a VIII-a, va avea loc în zilele de 27 şi 28 aprilie 2022 şi este dedicat centenarului naşterii lui Ştefan Augustin Doinaş, poet, eseist, traducător, academician, născut în judeţul Arad.
Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură, în colaborare cu Grupul pentru Iniţiative Culturale, coordonat de conf.univ.dr. Lia Faur, cuprinde recitaluri de poezie din opera lui Ştefan Augustin Doinaş, lansări de carte şi un recital de pian cu Teo Milea.
Ştefan Augustin Doinaş (nume real: Ştefan Popa) s-a născut la 22 aprilie 1922, la Caporal Alexa, unde a urmat clasele primare şi gimnaziale. A absolvit Colegiul Naţional “Moise Nicoară” din Arad. A început să scrie şi să traducă poezie încă de pe băncile şcolii, iar în anul 1939 a debutat în revista “Jurnalul literar” condusă de criticul George Călinescu. În anul 1947 a primit premiul “Eugen Lovinescu” pentru volumul de versuri în manuscris “Alfabet poetic”.
După anul 1947, pentru a evita colaborarea cu regimul comunisţ Doinaş a devenit dascăl la Caporal Alexa, apoi la Hălmagiu şi Gurahonţ.
A continuat să scrie poezie şi teatru. În 1956 s-a angajat redactor la revista “Teatru”. După Revoluţia din Decembrie 1989, a fost ales preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din România şi membru în Academia Română. Opera sa include 16 volume de poezie, 5 volume de critică literară şi eseuri, două volume de literatură pentru copii, 30 de volume de traduceri, un volum de teatru, un volum de proză.
Poeziile sale au fost traduse în 10 limbi.

PROGRAMUL EVENIMENTULUI:
Miercuri, 27 aprilie 2022, Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad:
Ora 19.00 – Recital poetic “Psalmi”, de Ştefan Augustin Doinaş, cu actorii Dorina Darie Peter, Ioan Peter, Iulia Dragoş şi Bogdan Costea.

Joi, 28 aprilie 2022, Sala Regele Ferdinand, Palatul Administrativ:
Ora 17.00 – Recital poetic “Dialog cu mine însumi”, interpretează elevi de la Liceul Tehnologic “Ştefan Hell” din Sântana
Ora 17.30 – Lansări de carte:
“SAD – biografie grafică” – Lia Faur&Vali Ivan.
Album foto “Ştefan Augustin Doinaş”, editura Casa Pariuri Literare, 2022.
Supliment SAD 100, Observator Cultural, Bucureşti, prezintă: Prof. Alexandra Teodora Mândra.
Invitat: prof. univ.dr. Coralia Cotoraci.
Ora 18.30: Recital de pian – Teo Milea.

De același autor

Related Articles