[AUDIO-FOTO] Măştile au deschis anotimpul Făşangului la Reşiţa cu un vernisaj de artă plastică şi decorativă

[UPDATE]

Măştile au deschis anotimpul Făşangului la Reşiţa. Este vorba despre o expoziţie de artă plastică şi decorativă, prezentată în premieră marţi, 31 ianuarie în oraşul de pe Bârzava, realizată în mai multe tehnici de prezentare.

Simezele galeriei de artă a Direcţiei pentru cultură Caraş-Severin au găzduit astăzi vernisajul expoziţiei de măşti desenate şi realizate de artistul plastic reşiţean Viorica Ana Farkaş, care a dezvăluit pentru Radio Reşiţa tehnicile folosite:

A fost o temă impusă, frumoasă și foarte interesantă. A trebuit să citesc despre toate obiceiurile și țările unde se poartă mască. 4 lucrări am despre măştile din Africa, am compoziții strict personale pe ideile mele și ultima mască este făcută acum 3 zile printr-un program pe calculator. Deci am dat doar cuvinte cheie, precum: mască, carnaval, lună și mi-a scos lucrările“.

Directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin. Nicoleta Moise, a înmânat plasticianului reşiţean prof. Viorica Ana Farkas, o diplomă de recunoaştere a meritelor pentru activitatea culturală depusă, iar asociaţia organizatoare, un buchet de flori. Despre plastician şi opera sa a vorbit Gustav Ioan Hlinka, coordonatorul grupului de pictură a Forumului Democrat al Germanilor din Caraş-Severin, “Arta germană reşiţeană”.

Făşangul, o tradiţie de veacuri a minorităţilor etnice din Banatul de Munte a revenit din nou fizic în peisaj anul acesta, după doi ani de pandemie în care tradiţia nu s-a pierdut pentru că manifestările s-au desfăşurat online, a precizat organizatorul principal al evenimentelor, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor, Erwin Josef Ţigla:

Am pătruns cu bine în perioada de fășang a anului 2023. Dacă în ultimii 2 ani am organizat îndeosebi online, manifestările dedicate făşangului, anul acesta debutăm așa cum este și normal și așa cum am făcut-o până în anul 2020. Astfel, prima manifestare de fășang este o expoziție dedicată măștilor, o expoziție tematică realizată de un membru al cercului de pictură al Forumului German din Reșița, Viorica Ana Farkas. Ne bucurăm ca a răspuns invitației noastre și așteptăm cu viu interes și reacția publicului la această expoziție“.

Ultima manifestare din perioada Făşangului în Banatul Montan se va desfăşura în 21 februarie, dată după care creștinii de rit apusean intră în Postul Paştilor odată cu Miercurea Cenușii.      

***

Galeria de artă a Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin va găzdui marţi, 31 ianuarie de la ora 15.00, expoziţia de artă decorativă „Măşti”, cu obiecte confecţionate de artistul plastic prof. Ana Viorica Farkas din Reşiţa.

Intrarea publicului este liberă. 

De același autor

Related Articles