Expoziția “FAST DIN REGAT” la Muzeul Satului Bănăţean

Muzeul Satului Bănăţean Timișoara vă invită marți, 23 august 2022 la ora 13, la vernisajul expoziției FAST DIN REGAT – Costume tradiționale din zona Munteniei, aflată la cea de-a zecea expoziție din cadrul proiectului Colecții și colecționari din România.

          Expoziția va cuprinde ansambluri vestimentare tradiționale din zona Munteniei din colecția doamnei Elena Iagăr, formată cu preponderență din costume de Muscel. Colecționara ne povestește despre o eleganță aparte a costumelor din această regiune, care se datorează proporțiilor perfecte, ce avantajează orice siluetă, și mai ales despre modul în care sunt dispuse câmpurile ornamentale: spațiile albe sunt aproape inexistente, iar motivele geometrice sau florale repetitive de pe ie se continuă și pe fotă, într-o armonie perfectă a formelor și culorilor. Elementele de port popular mușcelean nu au doar valoare estetica, ci au au conotații, puteri magice protective, înțelesuri profunde. De aceea, mulți încă se înmormântează îmbrăcați în straie. Cu pasiune și răbdare, colecționara se luptă să pună în valoare aceea parte a trecutului a comunității din care face parte, prin piesele extrem de valoroase prin unicitatea lor artistică. În cadrul vernisajului vor avea loc două momente artistice inedite, respectiv dansul călușarului și un muzical la caval.

        Expoziția va fi deschisă şi vizitabilă în perioada 23.08. – 23.09.2022, între orele 10 la ora 17 în fiecare zi de marți până sâmbătă, iar duminica de la 12:00 la 19:00. Coordonatorul evenimentului este muzeograful Marius Matei, iar finanțatorul CJ Timiș.

Cele mai citite

Related Articles