Expoziţia „Afişe şi imagini ale reprezentaţiilor teatrale din Banatul Montan” pe simeze la muzeu

Muzeul Banatului Montan din Reșița, în parteneriat cu Arhivele Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin, organizează expoziția „Afișe și imagini ale reprezentațiilor teatrale din Banatul Montan”, ce va fi vernisată la sediul muzeului reșițean în 31 octombrie 2022, la ora 12.00, a transmis pentru Radio Reşiţa directorul interimar, Livia Magina.

Fenomenul teatral este, încă din Antichitate, o formă de exprimare a conștiinței sociale, exercitând o influență majoră asupra publicului spectator. Povestea de pe scenă provoacă imaginația, transfigurând realitatea într-o formă ideală, proces prin care ea capătă valoare eternă. Ca fenomen comunicațional, teatrul oferă avantajul abordării spectaculare a unui imens potențial de cunoaștere și înțelegere, iar tehnicile teatrale sunt cele care au capacitatea de a contribui esențial la dezvoltarea culturală și estetică a umanității. În egală măsură, teatrul este un limbaj universal, care uneşte culturi şi popoare. Este o formă de artă, este divertisment şi este educaţie, în acelaşi timp. El exprimă sentimente şi trăiri, ne poate face să zâmbim sau să plângem, ne pune pe gânduri şi ne transportă într-o altă lume, pe parcursul reprezentaţiei. Este, mai mult decât oricare altă artă, expresie vitală, înglobând celelalte arte (literatură, dans, pictură, sculptură, arhitectură etc.), dublând practic, în mod irepetabil, fărâme de viață.

În Banatul Montan, spațiu al multietnicității și multiculturalității începând cu veacul al XVIII-lea, mișcarea teatrală s-a încadrat noilor mentalități culturale de sorginte central-europeană, generând nevoia instituționalizării  actului artistic, fapt care a dus la construirea celebrului Teatru din Oravița, inaugurat în 1817 în prezența capetelor încoronate ale Monarhiei  Habsburgice. Bijuterie arhitecturală, replică a mult mai cunoscutului Burgtheater din Viena, teatrul orăvițean a atras pe scena sa în decursul timpului atât profesioniști cât și diletanți din țări ale Europei, precum și din spațiul românesc, fiind o pledoarie pentru exprimarea prin cultură a principalelor grupuri etnice ale Banatului.„Cartea de Aur” a teatrului (Fremden Buch der Oravitzer Bürger Casino), tipărită în 1870 al Timișoara, este ilustrativă, în acest sens, pentru afluența mare de spectatori și vizitatori din mari centre europene, din Vechiul Regat sau din localitățile Banatului Montan. În secolul XX activitatea teatrală a cunoscut noi valențe prin apariția Teatrului de Stat din Reșița (astăzi Teatrul de Vest Reșița), care a completat în mod fericit o excepțională tradiție teatrală, ilustrată de repertoriul extrem de bogat în titluri ale dramaturgiei universale sau românești. Mărturie a acestei exuberanțe teatrale stau clasicele afișe, care sunt și acum varianta ideală prin care un spectacol de teatru este diseminat în public. Cu un design simplu sau complex, cu mesaj concis și clar, afișele teatrale tipărite în tipografiile orăvițene sau reșițene invită de două veacuri publicul bănățean la o permanentă reîntâlnire cu publicul muzelor Thalia și Melpomene. Caracterul adeseori bilingv sau trilingv al afișelor teatrale din Banat ne vorbește de la sine despre întrepătrunderea tradițiilor culturale românești, germane și maghiare, reprezentând instrumentul perfect al unei campanii publicitare de succes.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 1 – 30 noiembrie 2022 la sediul Muzeului Banatului Montan Reșița între orele 9-17.

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles