Etnicii croaţi din Caraş-Severin sărbătoresc Pocladele

Comunităţile etnice din Banat îşi păstrează limba, portul popular şi cultura şi prin petrecerile de Fășang organizate în tot Banatul de Munte.

Dacă la Reșița petrecăreţii s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la marele bal mascat din oraş, în satele croate din Caraş-Severin, mai au loc zilele acestea Pocladele sau mersul cu capra și mascații, obiceiuri care reprezintă alungarea iernii şi poftirea primăverii şi care îi atenționează pe mireni că de miercuri, 14 februarie – gata cu distracția şi voia bună pentru că pentru credincioşii de rit romano-catolic începe Postul Paştilor.

Potrivit preşedintelui Uniunii Croaţilor din Vodnic, Petru Lugojan duminică, 11 februarie, Pocladele s-au desfăşurat la Nermed, iar marţi, 13 februarie vor avea loc la Rafnic şi Vodnic.

Manifestările vor începe dimineaţa, cu plimbarea prin sat a mascaţilor şi se vor încheia după-amiaza, când leoarfele se vor schimba în straie populare, specifice zonei şi cu un ceaun tradiţional şi multă voie bună se vor distra până la lăsarea întunericului, a mai subliniat Petru Lugojan.

Sursa foto: Milan Todor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles