Corabia ideilor a fost lansată la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa printr-o expoziţie unică în România

[UPDATE] În prezenţa unui numeros public, iubitor de invenţiile şi inovaţiile tehnicii de-alungul timpului, 10 reprezentanţi ai comunităţii locale reşiţene, cu pregătiri diferite, şi-au prezentat creaţiile, îmbinând etapele evolutive ale realizărilor inginereşti.

Trei dintre expozanţi, Ioan Cordoş, Bujorel Purice şi Petre Dalea, au mărturisit pentru Radio Reşiţa cum au primit provocarea şi cum au reuşit să îmbine, într-o temă comună şi într-un timp relativ scurt, două sau trei obiecte diferite:

În cadrul acestei expoziții am primit o machetă a unui motor cu abur de la muzeul Leonida din București, am ales din patrimoniul muzeului de la Reșița o lampă de minier și contribuția proprie a fost un micrometru și am încercat să fac o poveste de la motorul cu abur care folosea cărbune, lampa de minier și toate acestea trebuiau construite fabricate și am ajuns la micrometru, aparatul de măsură, cu ajutorul căruia se verificau piesele. Experiența a fost interesantă, e destul de complicat să împerechezi niște obiecte complet disparate despre care n-ai avut multe informații. A trebuit puțină documentare, dar la final eu zic că a ieșit ceva bunișor“, a precizat Petre Dalea.

De la București am ales centrifuga, de la muzeu magnetofonul şi de acasă ce puteam să aleg decât camera. Povestea care leagă cele trei obiecte trebuia să o fac repede, n-aveam vremea necesară că am avut alte probleme cu mașina și atunci ce am zis: ce ar fi să caut eu cine să mi-o facă, cine se pricepe la vorbe: chat GPT și am zis să îmi facă legătura între centrifugă, magnetofon şi cameră și a ieșit textul. Acuma când m-am pregătit am zis hai să mai facem o încercare şi ce credeți că mi-a zis “domnul” ăsta. Bună seara, deci domnul chat știa că expozițiile se fac seara şi nu la ora 14.00 și bine ați venit la expoziția noastră colectivă dedicată invențiilor și uite așa mi-a făcut un speech de o pagină A4 şi se potrivește la fix și m-am gândit şi mai departe la niște rețete de bucătărie dacă merge, că am înțeles că știe…“, a subliniat Bujorel Purice.

Numele meu este Ioan Cordoș, am lucrat la Uzinele Constructoare de Mașini din Reșița o perioadă, am fost directorul centrului de calcul. Sectorul acesta este dedicat tehnicii de calcul, evoluției ei, începând de la abac până la calculatorul pe care îl avem aici, în muzeu, este un IBM 301, mașină de contabilizat electromecanică, adusă de la Muzeul Tehnicii din București, apoi avem o mașină van der Graaf care a marcat evoluția tehnicii de calcul prin ceea ce a fost ea în zona de topografie în cristal, permițând dezvoltarea procesoarelor și evoluția ulterioară a calculatoarelor. De ce am participat la această expoziție, ca să arătăm că Reșița prin uzinele și domeniile ei a fost prezentă în istoria și în evoluția tehnicii de calcul. Mașina Holerit IBM 301 a fost achiziționată în 1929 până în 1936 şi s-au mai făcut achiziții de diverse mașini de sortat de perforat, inclusiv alte tabulatoare și ca să vă dau un reper IBM a fost înființat în 1924“.

Pe lângă cei 3 temerari, cu lucrări în expoziţie mai sunt şi: Carl Walter Fleck, Andrei Bălbărău, Sebastian Călina, Iulia Laeş, Ada Cruceanu, Cristian Goian şi Cătălin Alexandru Pascu.

Expoziţia de la Reşiţa este o premieră pentru România, tocmai prin modul ei inedit de realizare, îmbinare şi expunere, a subliniat directorul interimar al Muzeului Banatului Montan, dr. în istorie Livia Magina:

Expoziția este rezultatul unui proiect special, a unui proiect inedit, a unui proiect unic în România, acela de colaborare între o instituție muzeală și comunitatea în care își desfășoară activitatea. Proiectul este finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. Cei care au participat la eveniment sunt prezenți și au expus, au învățat cum să expună ce tip de texte să pună într-o expoziție, iar ceea ce a rezultat este acest minunat proiect expozițional special. Ce mai vreau să spun este că, expoziția aceasta este în colaborare cu Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida de la București și ceea ce este de menționat este că va fi expusă până la finalul anului“.

Amintim că, proiectul a fost lansat şi este coordonat de Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi a fost posibil cu sprijinul strategic şi financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin în parteneriat cu Muzeul Naţional Tehnic “Prof. ing. Dimitrie Leonida” din Bucureşti şi Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

***

În parteneriat cu Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București și cu asistența specializată a Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa anunță deschiderea oficială a unei expoziții neobișnuite, gândită și planificată de 10 reprezentanți din comunitatea locală reșițeană conform criteriilor recomandate de muzeologia contemporană.

Grupul de 10 persoane – colecționari, asistenți medicali, editori video, fotografi, jurnaliști, studenți, cameramani, pensionari – a fost format inițial de către specialiști în studii muzeale, curatoriat și comunicare, pentru a înțelege procesele creative din spatele unei expoziții, metodele de relaționare a obiectelor dintr-o colecție, raportarea poveștii la tipurile de învățare ale publicului, modul cum se scriu textele de expoziție, cum comunici ideea proiectului expozițional în comunitate și rolul designului în prezentarea obiectului.

Proiectul Apel la idei!” a fost un experiment curatorial curajos care a schimbat complet paradigma relației dintre muzeu și public și care a investit o echipă de oameni proveniți din medii profesionale din afara domeniului muzeal cu puterea de a investiga și documenta depozitele Muzeului Banatului Montan din Reșița, de a alege piesele dorite pentru expoziție și de a le relaționa sub forma unor povești care să vorbească foarte personal despre inovația tehnologică. Fiecare „avocat al comunității” și-a adus de acasă un obiect personal îndrăgit pe care l-a relaționat cu cele 10 piese selectate din colecția muzeului reșițean și cu alte 10 provenite, sub formă de împrumut, din colecția fantastică a Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București.

Arhiectura expoziției gândite de cei 10 a fost „construită” de Studioul Zeppelin, câștigător în anul 2021 a premiului european DASA oferit de European Museum Academy pentru amenajarea expozițiile Casei memoriale Anton Pann și a Muzeului Național al Literaturii Române din București.

Muzeul Banatului Montan din Reșița, coordonatorul acestui proiect-experiment, își schimbă total viziunea și misiunea dorind să se poziționeze ca un spațiu esențial al dezvoltării culturale și sociale locale, parte a unui proces asumat de democratizare a participării și implicării comunității în activitățile sale.

Pentru Radio Reşiţa, directorul interimar al instituţiei, dr. ist. Livia Magina:

La Muzeul Banatului Montan are loc deschiderea unei expoziții speciale urmare a finanțării unui proiect de către Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul s-a numit Apel la idei, iar expoziția este făcută de către zece membri ai comunității noastre, lucru pentru care le mulțumesc în mod special și asta a fost și ideea de bază să reușim cumva să educăm în sensul acesta al muziografiei zece persoane din comunitatea reșițeană. Ei au urmat două cursuri, unul de muzeografie, iar celălalt de comunicare și fiecare dintre ei au ales câte un obiect din colecția muzeului tehnic “Dimitrie Leonida”, cu care suntem în parteneriat în acest proiect, un obiect din depozitele noastre, din colecțiile Muzeului Banatului Montan și un al treilea obiect din gospodăria proprie, să spun așa, din colecțiile proprii. Şi aşa a rezultat o expoziție interesantă cu un concept expozițional care vrea să fie o corabie a obiectelor, a ideilor, a unei comunități care încearcă să iasă în larg. Sperăm ca joi la ora două să avem parte de public. Expoziția va fi montată la noi până la finalul anului 2023.

Dacă ești curios de rezultatele acestui experiment, te invităm în perioada 28 octombrie – 31 decembrie 2023 să vizitezi expoziția al cărui titlu „I……E” trebuie să-l ghicești sngur, la Muzeul Banatului Montan, Bd. Republicii nr. 10, de marți până sâmbătă, între orele 9-16,30″.

****

Proiectul este lansat și coordonat de Muzeul Banatului Montan din Reșița și realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național – AFCN.

Parteneri:Muzeul Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” din București și Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Partener strategic: Consiliul Județean Caraș-Severin

Producător: Zeppelin Studio

De același autor

Related Articles