Avanpremiera documentarului Orașul de Foc, un succes la Reșița

O parte dintre reșițeni au avut ocazia luni seara să fie primii care vizionează cel mai nou proiect al regizorului Sabin Dorohoi, dedicat celor 250 de ani foc nestins în municipiul de pe Bârzava. Cu aplauze îndelungi a fost primit documentarul care le va reaminti românilor de zbuciumul unui oraș altădată celebru pentru uzinele sale. Sabin Dorohoi a vrut astfel să-și arate recunoștința pentru orașul natal, dar mai ales pentru oamenii lui.

Orașul de Foc este un documentar tv la care am lucrat aproape trei ani. Mult, foarte mult, foarte multă muncă în spate, dar totul pentru a puncta și printr-un film acest moment aniversar al celor 250 de ani de foc nestins la Reșița, de istorie siderurgică a orașului.

El a fost gândit încă de acum aproape trei ani, de prin martie 2019 am început să scriu efectiv la acest scenariu, în paralel cu scenariul de la Drumul Fierului care a fost ultimul film din trilogia Banatul Montan, cel de promovare a acestei zone. Și atunci cumva am construit acest proiect, practic în paralel pentru că citeam foarte mult despre zona asta, de istoria ei.

E foarte dificil să selectezi și să pui în doar o oră de film o poveste de 250 de ani. Este extrem de dificil, clar sunt doar momentele principale, total diferit fașă de filmele artistice la care am lucrat sau la care îmi place mie să lucrez. Din contră, acesta este la polul opus, trebuie să aibă informație pentru că așa poți să o transmiți într-un timp scurt. Prin dialog, prin vorbe, prin interviuri în acest caz cu specialiști din domenii, cum sunt istorici, geografi, geologi, ingineri. Vorbim despre istoria uzinelor din Reșița, de fapt gravităm în jurul Reșiței. Sigur, mergem și la Bocșa, către Anina, de multe ori mergem către Viena, Budapesta ca să facem legătura cu istoria”, a declarat Sabin Dorohoi.

Un oraș ca un adolescent care evolueazã și crește, este descrierea regizorului Sabin Dorohoi.

Filmul Orașul de Foc are o oarecare narațiune ca în jurul unui personaj. Orașul devine un personaj care evoluează, crește ca un copil, ulterior se dezvoltă, devine adolescent, devine năbădăios. Are puseuri de personalitate, să spunem așa, se întâmplă niște lucruri când exuberează. După care are o perioadă de stagnare, după care are o altă perioadă de foc. Și aproape de final, sigur există și acest punct dramatic, de cotitură ca în orice film de altfel, dar de data asta e cât se poate de real. În povestea acestui loc sunt evenimentele de la 1989 care au schimbat foarte mult din drumul acestui oraș. Acesta ar fi punctul culminant al filmului”.

Premiera naționalã a documentarului Orașul de Foc va avea loc sâmbãtã, 18 decembrie la ora 13.00 pe TVR1, YouTube si Facebook, si în aceeași zi la ora 19:30 pe TVR Timisoara.

De același autor

Related Articles