[AUDIO] Oamenii de cultură din Reşiţa vor un monument Mihai Eminescu în urbe. Pentru prima dată, capodopera „Luceafărul” a fost tradusă în germană în capitala Banatului de Munte

Reşiţa se numără printre puținele reședințe de județ din România care nu au un monument dedicat poetului naţional Mihai Eminescu.

La sfârşitul anului trecut în cadrul unei manifestări de bilanţ, organizată de Primăria Reşiţa în ceea ce priveşte derularea activităţilor în anul jubiliar ai celor 250 de ani de industrie la Reşiţa, în luarea de cuvânt, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla a spus printre altele că Reşiţa are nevoie şi de un monument sau un bust Mihai Eminescu.

Erwin Josef Ţigla

Am spus acest lucru pentru că are nevoie având în vedere faptul că în fiecare an, la jumătatea lunii ianuarie, suntem parte a evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale, 15 ianuarie, ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu. Noi reşiţenii nu avem un loc aparte în care să putem celebra această zi a culturii naţionale, în raport cu alte reşedinţe de judeţ. Reşiţa este printre puţinele reşedinţe de judeţ din România care nu are un astfel de monument dedicat poetului naţional. Ideea defapt vine din partea criticului literar şi de artă dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă şi atât dumneaei, cât şi eminescologul Gheorghe Jurma, susţin că ar trebui ridicat un monument dedicat poeziei eminesciene, mă refer aici la capodopera „Luceafărul” pentru că aceasta a fost tradusă pentru prima dată în limba germană aici la Reşiţa de Ludwig Vinzenz Fischer, cel care a publicat-o în revista „Romaenische Revue”, publicaţie ce a apărut şi în urbea de pe Bârzava şi care avea o vastă suprafaţă de lecturare, până departe de centrul Europei. Această publicaţie se citea şi prin intermediul ei a fost cunoscută şi capodopera Luceafărului în spaţiul european. Ne dorim un astfel de bust şi avem încrederea că artişti plastici ar putea realiza un astfel de monument după cerinţele actuale ale artei plastice monumentale, fapt pentru care nici nu intervenim, dorim doar să atragem atenţia că ne-am dori o parte din oamenii de cultură şi cred că nu s-ar opune nimeni, ca la Reşiţa să avem un astfel de loc în care să îl cinstim pe Eminescu, să-i cinstim poezia şi să evocăm aşa cum se cuvine Ziua Culturii Naţionale„.

Şi ca un prim pas în această direcţie, în primăvară, statuia dedicată sculptorului Constantin Lucaci va fi amplasată în Centrul Civic, în vecinătatea fântânii cinetice.

Sursa foto: arhiva   

De același autor

Related Articles