Mentor şi teoretician al teatrului mondial, George Banu s-a născut pe  22 iunie 1943, în  Buzău şi este teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris. Din martie 2013 este membru de onoare al Academiei Române.

A studiat la Academia de Teatru și Film, București, având drept coleg pe regizorul Andrei Șerban. Devine profesor de teatrologie la Sorbona – Paris, Franța, unde se stabilește în anul  1973. De asemenea este profesor la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. Între anii  1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru. Este membru UNITER şi  Președinte de Onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, după ce a fost ales de trei ori Președinte!

Radio România Reşiţa se alătură iubitorilor de teatru şi de frumos, pentru a promova adevăratele valori naţionale cu responsabilitate şi preţuire, într-un popas de readucere aminte pentru că valoroase sunt doar faptele care îţi intensifică fiinţa.

Îi spunem, astăzi, La Mulți Ani lui George Banu, o personalitate mondială a teatrului !

 George Banu este unul dintre cei mai importanţi critici de teatru ai lumii, afirma:„Eu cred că ceea ce poate creşte ca o iarbă pe care n-o controlezi este relaţia cu lumea. Şi e bine să fii întotdeauna cineva de altundeva.”

„Cineva de altundeva” a sosit pe frecvențele Radio România Reşiţa  și a depus mărturie de prețuire pe calea undelor către Patriarhului  teatrului românesc-George Banu.

Miklós Bács este actor al Teatrului Maghiar de Stat şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, membru al Consiliului Artistic al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, membru al senatului Uniter, şi membru International University Theatre Association – IUTA şi  laureat al Galei UNITER cu  premiu special: MIKLÓS BÁCS, un mentor al tinerelor generaţii de actori!

 miclos

Avem nevoie de ideal, avem nevoie de oameni cărora să la spunem-Mulţumesc”, susţine actorul, profesorul şi mentorul tinerelor generaţii, Miklós Bács! Cu altruismul specific s-a alăturat iniţiativei Radio România Reşiţa de-a întregi povestea acestui LAUDATIO dedicat lui George Banu:

Îi spunem astăzi La Mulți Ani lui George Banu, o personalitate mondială a teatrului !

Da, mulțumesc pentru idee, este minunată. George Banu  și Vlad Mugur sunt   mari creatori în ceea ce privește profesionalismul, erudiția, patima cu care au slujit teatrul și ce frumoasă coincidență să se nască în aceeași zi !

George Banu este un corifeu,  un mentor spiritual, nu numai în ce privește teatrul, este și un mentor uman. Am citit cartea sa Monologurile neîmplinirii , într-o oră cu un nesaț fantastic și n-am să uit această lecție imensă în care dovada reușitei o reprezintă tocmai înfrângerile. Iată o lecție de viață pe care orice tânăr ar trebui să o accepte !

Devenim valoroși, importanți tocmai prin neînplinirile noastre, ele ne fac să nu ne confundăm cu unele poziții sau niște funcții sau roluri pe care trebuie să avem grijă să nu ne confundăm cu ele. Tocmai aceste neînpliniri fac ca un om să se poată dezvolta și să devină la rândul lui valoros. Eu din toate punctele de vedere îi sunt foarte recunăscător lui George Banu și am o plăcere intelectuală să pot să-l ascult sau să-l citesc.

La mulți ani, George Banu !

Absolvent al Universității  Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, regizorul și profesorul Ion Mircioagă, cunoscut bănățenilor de munte prin spectacolele făcute în colaborare cu teatrul reșițean, ne-a susținut demersul nostru:

Vorbim acum cu un om de teatru care este cunoscut reșițenilor pentru că foarte multe spectacole ne-au rămas în inimă și-n numele ascultătorilor îi spunem ”La mulți ani” , pentru că Ion Mircioagă este născut tot într-o zi de 22  iunie… pentru că este un profesor universitar iubit, pentru că a rămas un prieten deosebit și un om care,  cred că în fiecare spectacol pus la Teatrul din Reșița și-a pus o mare  parte din sufletul lui și-i mulțumim pentru asta. Astăzi mai e aniversat și un mare om de teatru român, cunoscut pe tot mapamondul, George Banu.

Ce i-ai transmite prin intermediul postului de Radio Reșița?

mircioaga

În primul rând i-aș mulțumi pentru o operă teoretică deosebit de prețioasă de care m-am folosit ca să mă formez, de care se folosesc studenții mei și nu numai și în al doilea rând i-aș dori o viață lungă și frumoasă și cel puțin la fel de rodnică precum cea de până acum, care să-l bucure pe dumnealui și pe noi toți.

George Banu rămâne pentru noi un fel de Peter Brook al românilor…

            Da, asta dacă vrem să facem neapărat o comparație, dar Peter Brook are cariera pe care o are și datorită faptului că încă de la începuturi, George Banu s-a ocupat de opera lui. Cu alte cuvinte, cele două destine sunt legate. Este o legătură exemplară, care merită să fie studiată de oricine se ocupă de teatru.

Mulțumim pentru lecția frumoasă și îmi doresc foarte mult să vină ziua în care să fim aici în studio la Radio Reșița și să ne predați, domnule profesor, o lecție frumoasă de teatru!

– Vă mulțumesc și doresc reșițenilor numai și numai bine !

Radio România  Reşiţa, Miklós Bács şi Ion Mircioagă pe frecvenţele recunoştinţei: La Mulţi Ani,George Banu!

 Epilog: „Teatrul, îl caut peste tot.George Banu

 Anca Bica Bălălău