[AUDIO] Artiști din Germania și România în Tandem. Un proiect finanțat de către Fundația Baden-Württemberg

Opt artiști din domeniile artelor vizuale, ale muzicii și a artei video, din Germania și România, se vor întâlni și experimenta împreună între 15 august – 10 septembrie sub motto-ul CARAVANA de ARTĂ în satele Socolari, Ciclova Montană, jud. Caraș-Severin, în Gherdeal, jud. Sibiu, precum și la Timișoara. Acest proiect româno-german este finanțat de Fundația Germana Baden-Württemberg, în cadrul programului Perspektive Donau și se desfășoară la invitația Asociației Culturale KulturTandem Internațional e.V. Heidelberg în colaborare cu ArtHouse Fikl, Calpe Gallery, Asociația Hoinart, Atelierul-Rezidență Călin & Georgiana Beloescu și Venetic.Second Tale Festival.

Într-un prim pas artiștii se vor întâlni în cadrul rezidenței în satele Scolari și Ciclova Montana unde vor lucra la proiectele lor comune și vor intra în dialog în cadrul unor întâlniri cu profesioniști din domeniile picturii, muzicii, teatrului precum și cu manageri culturali. Rezultatele acestor experiențe vor fi prezentate în cadrul evenimentelor din vara anului 2022 la ArtHouse Fikl, Socolari pe data de 23 august 2022. Managerul de proiect, Cristina Nan:

Cristina Nan

Pictura se întâlnește cu fotografia și teatrul, muzica întâlnește arta video și folclorul copiilor, iar instrumente de sunet traditionale întâlnesc muzica electronică.

Unul dintre punctele culminante al acestor întâlniri îl constituie colaborarea dintre artistele vizuale Georgiana Beloescu (pictură, Ro) și Gabi Kaiser (fotografie, Ger) care se va desfășura sub moto-ul TOUCH (Atingere). Acest titlu este în primul rând o invitație spre deschidere față de cealaltă persoană, spre a-și arata propria vulnerabilitate și frumusețe. Pe de altă parte, Touch simbolizează atingerea gândurilor celor două artiste care prin experimentul lor comun demonstrează că atunci când două lucruri se unesc, se naște mai mult decât o simplă sumă. Și nu în ultimul rând, atingerea materialului prin substanțele și ustensilele folosite, precum și munca rezultată prin ochii privitorului, care creează mereu noi lumi (lumea interioară a artistului/artistei și cea a privitorului/privitoarei).

Georgiana Beloescu și Gabi Kaiser vor pregăti pe perioada rezidenței o instalație de artă comună care va fi prezentată în cadrul evenimentelor din vara anului 2022 la ArtHouse Fikl Socolari și care într-un următor pas va fi expusă împreună cu lucrări ale celor două artiste la Calpe Gallery, Timișoara. Vernisajul expoziției va fi încadrat tematic de reprezentația de teatru a actorilor Teatrului Portabil Timișoara.

Prin această colaborare organizatorii se bucură să contribuie la extinderea și întreținerea unor relații profesionale romano-germane în domeniul cultural.

PROGRAM

TOUCH – Instalație de Artă GEORGIANA BELOESCU & GABI KAISER

23. Aug., 18:00 Uhr @ ARTHOUSE FIKL, SOCOLARI, România

TOUCH – Expoziție GEORGIANA BELOESCU & GABI KAISER

Deschiderea expoziției: 1 Sept.19:00 @ Calpe Gallery, Timișoara

Prezintă: Conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan

Teatru:

Vernisajul expoziției va fi încadrat tematic de o reprezentație de teatru a actorilor Teatrului Portabil Timișoara.

Durata expoziției: 1.Sept.-10.Sept 2022

Program: Luni-Vineri 16:00 – 20:00, Sâmbătă 11:00-15:00

office@calpegallery.ro

Asociația culturală non guvernamentală Kultur Tandem Internațional e.V. a fost înființată în anul 2013 și are sediul în Heidelberg, Germania.

Scopul asociației este promovarea dialogului intercultural, în special între țările europene, cu precădere România și Republica Federală Germania. Prin intermediul programelor și proiectelor asociația urmărește consolidarea punții de legatură pe plan cultural, mobilizarea actanților culturali și susținerea cooperării între state. În cadrul evenimentelor, workshop-urilor, seminarelor, conferințelor pe teme culturale organizate/inițiate artiști din diferitele domenii de activitate au posibilitatea schimbului de experiență și a dezvoltării unor viziuni noi pe care să le transporte către un public larg și de specialitate.

De același autor

Related Articles