Doliu în lumea teatrului românesc: A murit actriţa Valeria Seciu

Actriţa Valeria Seciu a încetat din viaţă marţi, 6 septembrie la vârsta de 83 de ani, a anunţat UNITER. Valeria Seciu a fost protagonista unora dintre cele mai importante spectacole din istoria teatrului românesc.

Valeria Seciu (1936-2022) a fost o actriță română de teatru, film, radio, voce și televiziune. A urmat cursurile Institutului de Teatru din București, la clasa lui A. Pop Marțian, între 1960-1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

A debutat, în 1964, pe scena Teatrului Național din București, alături de Ion Caramitru, în piesa Eminescu de Mircea Ștefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu, întruchipând-o pe Veronica Micle.

La Teatrul Mic, sub directoratul scriitorului Dinu Săraru, s-a produs deplina sa maturizare artistică, la contactul cu regizoarea Cătălina Buzoianu și în parteneriate legendare de scenă cu actorii Ștefan Iordache și Gheorghe Visu.

Valeria Seciu a fost căsătorită cu actorul Octavian Cotescu. În 1968 s-a născut fiul lor, Alexandru; din anul 2000, acesta este călugăr la Muntele Athos, purtând numele de Monahul Daniil; el se numără printre traducătorii celei mai recente ediții românești a culegerii de texte teologice “Everghetinos” („Binefăcătoarea”).

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Sursă: https://www.dmtr.ro/artist/seciu-valeria/

De același autor

Related Articles