Radio România Reşiţa este radioul oamenilor şi promovează Valoarea.

Din acest motiv şi din respect pentru toţi ascultătorii, din țară și din afara granițelor,  cinstim oamenii de valoare, a căror menire este aceea de-a înălţa cultura şi spiritul poporului român.

În această seară, de la ora 22:15, la emisiunea Boema avem invitat un invitat special, Mc Ranin, pe numele său Mihai Constantin Ranin, un om de teatru de elită din România,  scenograf, regizor, profesor, fondator și directorul Teatrului „Tony Bulandra”, din Târgovişte, un creator complex.

A semnat regia ultimului spectacol scos la rampă al Teatrului de Vest, „ADULTER sau Central Park West” după Woody Allen!

Din postura sa de om de cultură a devenit un adevărat mentor artistic de vocație al trupelor tinere   cu care lucrează. În orașul care nu a avut până în 1992 un teatru dramatic, de la început acesta s-a înfățișat drept un loc care cultivă și impune drept rațiune de a exista frumosul. Aici, publicul spectator este întâmpinat  de priveliștea unei grădini cu jocuri de ape, iar în foaier pășește în acorduri de pian și își desfată privirile cu decorațiuni rafinate și tablouri.  Teatrul  este cunoscut astăzi și dincolo de hotarele țării grație unui foarte incitant festival intitulat „Babel”.

Imediat după ce a absolvit Institutul de teatru din București, unde l-a avut profesor pe reputatul regizor Mihai Dimiu, Mihai Constantin Ranin s-a remarcat prin spectacole curajoase din punct de vedere estetic și ideatic create pe scena teatrului din Sibiu. Acestea atrag atenția autorităților care nu-l văd cu ochi prietenoși  pe tânărul creator.  În anul1988, este obligat să plece din țară și se stabilește la Paris. Învață limba franceză cu dicționarul în mână, ajunge la Sorbona unde face din nou  studii teatrale cu unii dintre cei mai buni pedagogi și teoreticieni  și reușește să facă spectacole care nu trec neobservate.  După zece ani care însumează între altele trecerea sa pe la Centrul Pompidou și pe la Disneyland, dar și trasee africane și asiatice în vederea unor documentare pe care le ralizează pentru UNESCO, zece ani în care înființează două companii teatrale și face cam două spectacole pe an, Mihai Constantin Ranin hotărăște să revină în România. Mai întâi în locul debutului său ca regizor, la Sibiu, apoi la Târgoviște, unde înființează teatrul dramatic și îi dă numele celebrului înaintaș Tony Bulandra.

Aflat la prima colaborare cu Teatrul de Vest, Mc Ranin semnează deopotrivă regia şi scenografia, iar preferinţa pentru acest autor datorându-se propriului umor ce se potriveşte cu scriitura lui Woody Allen: „M-am gândit să vin la Reşiţa cu o premieră, pentru că toată lumea are nevoie în perioada asta de comedie, pentru că puteam să am, la dimensiunea pe care o are trupa, o distribuţie corectă.Radu  Penciulescu spunea că în primul rând regizorul trebuie să fie un pedagog. Eu nu am venit aici ca să fac o maimuţăreală, am luat lucrurile aşa cum sunt“.

Aşadar, o seară boemă împreună cu un om a cărui poveste face parte din patrimoniul frumosului care salvează lumea!

Rămâneţi ACASĂ pe https://www.radioresita.ro/- frecvenţele 105.6 FM și 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Anca Bica Bălălău