Spre Europa, cu faţa spre Rusia

moldovaAlegerile locale din Republica Moldova, de duminica, au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia. Alegerile locale din Republica Moldova, au adus o lovitură la urne pentru partidele pro-europene, prin faptul că electoratul s-a orientat puternic către partidele pro-ruse. La Chisinau, primarul in functie Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal) a obtinut 37,57% din voturi in primul tur al alegerilor locale din Chisinau, potrivit rezultatelor dupa numararea a 100% din procesele verbale, anunta Publika.md. Candidata socialistilor pro-rusi, Zinaida Greceanii, a obtinut 35,69% din voturi, iar in turul doi se anunta o lupta stransa intre candidatul pro-european Chirtoaca si candidata pro-rusa. Candidatul comunistilor, Vasili Chirtoaca, nu s-a clasat decat al cincilea, iar PCRM nu va dispune decat de trei mandate in Consiliul local al Capitalei. Al treilea s-a clasat  Oazu Nantoi, iar fostul primar Serafim Urechean, trecut la partidul lui Vlad Filat, doar al saselea.
La nivel national, cele mai multe mandate de consiglieri locali au fost obtinute de liberal-democrati: Partidul Liberal Democrat din Moldova – 22,24%
Partidul Democrat din Moldova – 21,88%
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova – 12,25%
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 11,00%
Partidul Politic “Partidul Nostru” – 8,22%
Partidul Liberal – 8,13%
Candidat independent – 7,87%
Platforma Populară Europeană din Moldova – 5,89%.
Doi tineri milionari, cu puternice legături cu Rusia, au ieşit primari chiar din primul tur: Ilan Shor, om de afaceri de origine israeliană, – soţul cunoscutei cîntăreţe pop din Rusia, Jasmine – 28 de ani, a devenit primar la Orhei, în timp ce Renato Usatîi a preluat municipalitatea Bălţi.
Primul este urmărit penal pentru devalizarea a 3 bănci moldovene, în ceea ce este cunoscut în Moldova drept „furtul secolului” – dispariţia a aproape 1 miliard de dolari din aceste bănci. Pentru a candida la primărie, lui Shor i s-a permis ieşirea din arestul la domiciliu, bucurându-se pe perioada campaniei electorale de imunitate în faţa procurorilor. Shor este şi patronul echipei locale de fotbal, Milsami Orhei, care a devenit campioana en-titre a campionatului de fotbal din Republica Moldova. Shor mai controlează şi o mare parte din spaţiile comerciale din Aeroportul Chişinău, precum şi două televiziuni, Euro Tv şi Alt Tv.
Al doilea, Usatîi, 36 de ani, este implicat în preluarea afacerilor de la Chişinău ale lui Gherman Gorbunţov, milionar rus care a supravieţuit unei tentative de asasinat la Londra, având puternice legături de afaceri la Kremlin. Partidul său a fost interzis anul trecut la alegerile parlamentare, fiind acuzat că a primit finanţare ilegală din Rusia. Usatîi are legături de afaceri puternice cu Kremlinul, precum şi cu serviciul secret FSB, firmele sale lucrând cu Căile Ferate Ruse, un gigant de stat al Rusiei.
Usatîi, suspectat de legături cu lumea interlopă, s-a întors de la Moscova în Republica Moldova în luna mai a.c. pentru a se înscrie în cursa pentru funcţia de primar al oraşului Bălţi, motivînd că îndrăgeşte acest oraş, unde a absolvit Facultatea de limbi străine din cadrul Universităţii Alecu Russo şi şi-a petrecut mai mulţi ani aici. El practic fugise în Rusia în noiembrie trecut, după ce justiţia a interzis participarea formaţiunii sale, care se numea la vremea respectivă Patria, în alegerile parlamentare din 30 noiembrie, pe motiv că a beneficiat de finanţare din Rusia în valoare de aproximativ jumătate de milion de euro. Chiar dacă are deschise împotriva sa 16 dosare penale, conform propriei declaraţiii, el a putut să participe la aceste alegeri, dominate de apeluri la combaterea corupţiei.
Într-un interviu acordat în septembrie 2013, Usatîi declara că eroul său este Vladimir Putin şi se caracteriza ca fiind un om sovietic. Nu sînt liberal, nu sînt democrat şi nici ceea ce văd astăzi în ţară nu pot să numesc democraţie, se aseamănă mai mult cu o anarhie. Nu am nimic împotriva oamenilor din SUA şi a cetăţenilor UE, dar urăsc politica pe care o promovează americanii şi europenii, în special în afara statelor lor, afirma pe atunci Usatîii.
De asemenea, autorităţile moldovene au pus partidul lui Usatîi în legătură cu gruparea paramilitară „Antifa”, după un raid asupra membrilor săi în urma căruia a fost găsit un întreg arsenal – grenade, lansatoare de grenade, pistoale, muniţie, etc. Gruparea ar fi pregătit un „Maidan sângeros” la Chişinău, după modelul protestelor de la Kiev, urmărind destabilizarea puterii politice din Moldova şi atacarea unor instituţii de stat.
În genere, analiştii de la Chişinău estimează că la nivel local, forţele de stînga proruse vor cîştiga masiv scrutinul de duminică, sancţionînd principalele partide de la putere, Partidul Liberal Democrat (PLDM), al lui Vlad Filat, şi Partidul Democrat (PD), al lui Marian Lupu.
Peste 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova au fost convocaţi duminică să aleagă 898 de primari, 10.564 de consilieri săteşti şi orăşeneşti şi 1.116 de consilieri raionali şi municipali. Scrutinul a fost monitorizat de 2.215 observatori naţionali şi 139 de observatori internaţionali. (Mario Balint)

De același autor

Related Articles