Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată în Voievodina şi pe Valea Timocului

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindei, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de pretutindeni va derula proiecte în comunitățile istorice românești, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate „Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Ziua Românilor de Pretutindeni va fi marcată şi în Voievodina, în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia (C.R.S.) și cu sprijinul  Consulatul General al României la Vârșeț.

Evenimentul va avea loc în localitatea Sân Mihai, în 25 mai, de la ora 17:00. La Primăria din Sân Mihai se va desfăşura o masă rotundă și se vor susține prelegeri pe teme care abordează viața românilor din Serbia în diferite perioade istorice, plecând de la general la particular regional ( districtul Banatul de Sud, unde trăiește cea mai mare concentrare a românilor din Serbia), până la local -Sân Mihai  (monografia satului cu evenimente importante istorice, personalități care au marcat istoria satului și altele file din istoria localității, acompaniate de fotografii vechi). Începând cu ora 20:00 va debuta etapa cultural-artistică, la Căminul cultural din Sân Mihai, și va consta în susținerea unui program variat. La eveniment sunt așteptați reprezentanți ai mediului asociativ, ai adminstrației locale, profesori, preoți, oameni preocupați de cultură și învățământ.

Evenimente similare sunt programate şi pe Valea Timocului: la Negotin , pe 26 mai, și la Bor, pe 2 iunie.

Proiectul se va implementa în parteneriat cu Asociația pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, și cu susținerea Consulatului General al României la Zajecar. Evenimentul din 26 mai va avea loc la Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Negotin, unde se va sărbători și Hramul Sf. Mucenic Ion Valahul.  După slujba religioasă, se va desfăşura un program cultural – artistic susținut de artiști populari români/vlahi din Timoc.

Evenimentul din 2 iunie va consta într-o dezbatere ce va avea loc la Sala de conferințe a Bibliotecii Naționale din Bor, la care vor participa lideri ai asociațiilor românilor/vlahilor din Valea Timocului, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române în Timoc, invitați din țară, profesori, părinți și elevi din comunitatea de români care trăiesc în Valea Timocului. Temele de discuție vor avea în vedere protejarea și revigorarea diversității culturale prin promovarea limbii materne și utilizarea ei ca mijloc de comunicare definitoriu pentru conservarea și perpetuarea identității și a obiceiurilor și tradițiilor strămoșești. În foaierul Bibliotecii Naționale din Bor va fi o expoziție de costume populare din mai multe zone ale Timocului, precum și hărți și fotografii despre comunitatea românilor/vlahilor dinTimoc, iar evenimentul se va încheia cu un program cultural susținut de artiști populari români/vlahi, cu scopul de a evidenția identitatea comună a culturii populare de pe cele două maluri ale Dunării.

Acțiunea își propune să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din comunitățile istorice în care se vor implementa proiectele.

De același autor

Related Articles