Festivalul schimbelei la Kikinda – competiţie culinară regională de mâncăruri tradiţionale din burtă de vită. România, prezentă în premieră la acest eveniment

La STARO JEZERO – IAZUL VECHI, Kikinda, Banatul Sârbesc, Voivodina, Serbia se va desfăşura sâmbătă, 7 octombrie, cea de-a V-a ediţie a Festivalului schimbelei.

Prezente vor fi echipe din 4 țări, precum: Serbia, România, Croația și Ungaria care se întrec în concurs gătind după rețete tradiționale cu specific din Banatul Sârbesc.

Iubitorii de ciorbă și mâncare de burtă de vită, dar și de tradiții culinare cu rețete străvechi, autentice, sunt așteptați sâmbătă, 7 octombrie între 10.00 şi 14.00 la SĂRBĂTOAREA SCHIMBELEI 2023, competiție regională de gătit mâncăruri tradiționale din burtă de vită, unde președinte al juriului va fi bănățeanca Romana Rista – diplomat culinar și specialist în identitatea patrimoniului local.

În competiția culinară desfășurată la locul de promenadă STARO JEZERO IAZUL VECHI din Kikinda vor concura 20 de echipe din mai multe regiuni și localități din Serbia, dar și din Ungaria și pentru prima dată și o echipă din România.

Echipele participante sunt din: Belgrad, Novi Sad, Niš, Kanjiza, Zrenianin, Senta, Loznica, Kikinda (Serbia), Lipova, județul Arad – România, Pecs – Ungaria şi Garesnica – Croația.

Programul pentru public începe de la ora 10.00 și se încheie la ora 14.00 cu jurizarea și premierea echipelor câștigătoare de către juriul internațional. Vor fi degustări și standuri cu mâncăruri și băuturi locale. Publicul va putea achiziționa preparate tradiționale locale, gătite la foc în aer liber, iar intrarea este liberă.

 “Iată că pot vorbi din nou despre un demers de Diplomație culinară, cât de mult contează să ne prețuim și promovăm specificul local, regional, ca un diferențiator, dar să și poziționăm preparatele noastre tradiționale într-un context regional, ca parte distinctă din bucătăria europeană. Un nou pas, și mă bucur că am ocazia să o fac din nou în Serbia, la SKEMBE FEST 2023, să pornesc o afiliere regională a Ciorbei noastre de burtă cu specific național la marea bucătărie balcanică cu influențe turcești, orientale și Austro-Ungare. De la regiune la regiune, de la țară la țară, de la restaurant la restaurant, burta de vită se gătește în felurite moduri, păstrându-și un caracter național. Dacă vorbim de România avem Ciorba de burtă și Tuslamaua / Tuslamaua regală de burtă- toate ‘”albe’’ sau Tocană de burtă ‘’roșiatică, de la boia’’, cum se gătește tradițional în comunitățile maghiare din Ardeal, Banat, Vestul țării, la croații din Banatul Montan sau slovacii din Nădlac. Sârbii sunt surprinși că noi avem Ciorbă de burtă albă, dreasă cu smântână și ou, cum și noi suntem poate surprinși că Ciorba sau Tocana de burtă sârbească, ungurească și slovacă are multă paprika, deci e roșie. Jurizez Competiția alături de specialiști în gastronomie din Serbia și Croația. Cu siguranță, în 2024 vom avea o participare a României cu mai multe echipe la ŠKEMBE FEST 2024 la Kikinda! Totodată anunț în premieră că ŠKEMBE FEST 2024 va fi organizată și în România, invit orașele care doresc să găzduiască ediția din România a acestui concurs de gătit regional să îmi scrie pe adresa zestreculinara@gmail.com că să intre în selecția națională pe care o fac. La fel, las deschisă invitația și pentru selecția echipelor de pasionați sau profesioniști care să participe și să reprezinte România la ediția de la Kikinda, de anul viitor, unde vor găti burtă de vită așa cum se face la ei, la sârbi, unde vor avea ocazia și să promoveze ciorba noastră de burtă“, a declarat pentru Radio Reşiţa Romana Rista – președintele juriului ŠKEMBE FEST 2023.

La ŠKEMBE FEST gătim în aer liber într-un cadru relaxant pe malul Iazului Vechi din Kikinda. Cele 20 de echipe concurente vor găti ŠKEMBICI așa cum se face la noi, la sârbi, în Banatul sârbesc, asta e de fapt marea provocare pentru toți ce vin din alte părți din Serbia sau alte țări, precum România, Croația sau Ungaria. Ne străduim să fim la înălțime și în acest an și pregătim ŠKEMBICI și pentru vizitatori. Vremea ține cu noi, așa că așteptăm cât mai mulți frați români să vină în frumosul nostru oraș, Kikinda, care mereu ceva inedit de oferit în ceea ce privesc atracțiile turistice și culinare. Kikinda e până la urmă la doar la o aruncătură de bat, de aproximativ o oră de condus de la Timișoara sau de la Arad. Salut participarea în competiției a echipei din Banatul românesc, din Lipova, Arad, și le urez tuturor succes! Deja s-au anunțat că vizitatori și turiști din Timișoara, Arad, Reșița și chiar din Sibiu. Îi așteptăm cu drag’’, a subliniat şi organizorul evenimentului, Milorad Šibul.

De același autor

Related Articles