Serbia: Zeci de mii de persoane au manifestat împotriva violenței

Zeci de mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Belgrad, pentru a cincea oară, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de violenţe după cele două atacuri armate de la începutul lunii mai, care s-au soldat cu decesul a 18 persoane, dintre care jumătate copii, transmite AFP.

Uniţi sub sloganul ‘Serbia împotriva violenţei’, demonstranţii au ieşit în masă pe străzile capitalei Belgrad în fiecare săptămână de la asasinatele comise la începutul lunii mai, într-un interval de mai puţin de 48 de ore.

‘Sunt aici pentru fiecare dintre noi, în special pentru copiii mei. Pentru ca ei să nu aibă nevoie să demonstreze, ci să poată trăi şi lucra în ţara lor, aşa cum ar trebui să fie’, a declarat pentru AFP protestatara Bojana Popovic, o matematiciană în vârstă de 33 de ani.

Pe 3 mai, un băiat de 13 ani a ucis nouă colegi de clasă şi un gardian la o şcoală din Belgrad. La mai puţin de 48 de ore după acest atac, un tânăr a ucis opt persoane în două sate din apropierea capitalei.

Oamenii au manifestat mai întâi în semn de doliu, dar protestul s-a transformat ulterior într-o vastă mişcare de furie împotriva puterii preşedintelui ţării, Aleksandar Vucic.

Manifestanţii cer revocarea licenţelor posturilor de televiziune apropiate guvernului care difuzează conţinut violent şi acuză guvernul că a creat sau a tolerat un ‘climat de violenţă’ în Serbia. Cer, de asemenea, demisia ministrului de interne şi a şefului serviciilor de informaţii. 

Agerpres

Foto captura video

De același autor

Related Articles