Serbia: Peste 13.000 de arme ilegale au fost predate voluntar la poliţie

Președintele Serbiei Aleksandar Vučić, însoțit de ministrul de Interne Bratislav Gašić și membri ai Ministerului Afacerilor Interne al Serbiei, au asistat zilele trecute la Duvanište, în apropiere de Smederevo, la o expunere de arme, muniții și dispozitive explozive neînregistrate, pe care cetățenii le-au predat la stațiile de poliție din 8 mai și până în prezent. 

Președintele Vučić a confirmat că statul este hotărât să pună în aplicare decizia sa și că cetățenii vor putea preda fără consecințe, până pe 8 iunie, toate armele, munițiile și dispozitivele explozive nedeclarate, dar că după acest termen, vor fi aplicate măsuri represive pentru deținerea armelor și a munițiilor nedeclarate.

„Până azi dimineață au fost predate circa 13.500 de bucăți de armament, sunt mândru de această acțiune și de rezultate. Acest lucru este important pentru o siguranță mai mare a cetățenilor noștri”, a menționat Vučić, precizând că printre armele care au fost returnate, aproximativ jumătate au fost legale și jumătate ilegale. Vučić a spus că statul va preda aceste arme întreprinderii Zastava sau Institutului Tehnic și de Reparații, pentru piese.

Uneori trebuie să facem totul și cu măsuri să acționăm puternic după tragediile care ne-au lovit, pentru a menține siguranța și securitatea oamenilor noștri. Aș dori să laud munca administrațiilor din Sremska Mitrovica, Šabac, Novi Sad și Belgrad unde a fost colectat un număr mare de arme”, a spus Vučić.

Guvernul sârb a propus reducerea cu 90% a numărului de persoane care în prezent deţin arme, sporirea controalelor şi creşterea sancţiunilor pentru cei care le posedă în mod ilegal.

Pe 3 martie, un băiat de 13 ani şi-a ucis opt dintre colegii de clasă şi un agent de securitate, într-o şcoală din Belgrad, şi a rănit un profesor şi şase elevi, înainte de a fi arestat.

Într-un alt atac armat, la mai puţin de 48 de ore după primul, un tânăr de 21 de ani a ucis opt persoane şi a rănit alte 14 în centrul ţării. În casa sa au fost găsite mai multe arme şi muniţii ilegale.

Foto rtv.rs

De același autor

Related Articles