Se reiau alegerile în mai multe secţii din Serbia

În Serbia, autorităţile au decis repetarea alegerilor legislative în 30 de secţii de votare, după proteste masive ale opoziţiei, care acuză fraudarea alegerilor legislative şi locale de acum 10 zile, transmite Radio România Actualităţi. Opoziţia spune că va boicota acest scrutin şi ameninţă că va relua şi astăzi manifestaţiile de stradă.
Coaliţia de opoziţie “Serbia împotriva violenţei” a arătat însă că repetarea acestor alegeri nu va servi la nimic, în condiţiile în care şapte deputaţi se află în greva foamei. Există dizidenţi arestaţi şi studenţi bătuţi şi reţinuţi de poliţie. Potrivit datelor oficiale, dreapta naţionalistă a actualului preşedinte sârb Aleksandar Vučić a câştigat peste 46% din sufragii, în timp ce opoziţia, care a obţinut numai 23,5%, denunţă fraude masive, inclusiv autorizarea ilegală a sârbilor din Bosnia vecină să voteze la Belgrad. Şi observatorii internaţionali, inclusiv cei din OSC, au vorbit de nereguli precum cumpărări de voturi, aservirea presei sau votări multiple.
Preşedintele Vučić a susţinut că are dovezi că manifestările sunt instigate din străinătate, iar Moscova, principalul său aliaţ a acuzat Occidentul că încearcă să destabilizeze Serbia.

Sursă foto: Pixabay

Cele mai citite

Related Articles