Săptămânalul Libertatea, mai sărac cu un om al condeiului

A plecat la cele veșnice încă un om al condeiului Ioța Bulic (22 februarie 1953 – 25 ianuarie 2021)

În dimineața zilei de 25 ianuarie 2021, a încetat să mai bată inima gazetarului.

Ziaristul, publicistul și prozatorul Ioța Bulic s-a născut la Uzdin pe data de 22 februarie 1953, sat în care termină școala generală, iar Școala Medie de Bibliotecari la Belgrad. În anul 1980 a absolvit Facultatea de Filosofie, Catedra de Psihologie din București și în luna iulie a aceluiași an s-a angajat ca ziarist la Casa de Presă și Editură “Libertatea”, instituție la care s-a pensionat în iarna anului 2020. A fost redactor responsabil al săptămânalului ,,Libertatea” în două rânduri (1989-1990 și 1992-2000) și redactor responsabil al revistei pentru copii ,,Bucuria copiilor” din 2006 și până în decembrie 2020.

Pe parcursul celor 30 de ani petrecuți în sânul ,,Libertății„ a redactat rubricile sindicale, culturale, sportive, a publicat mai multe reportaje, foiletoane, comentarii și interviuri, dar în paralel a participat cu referate și comunicări la numeroase simpozioane, colocvii și întâlniri științifice din țară și străinătate.

A înființat și redactat mai multe publicații, precum: ,,Zori Senine”, publicație a Festivalului de Muzică Ușoară ,,Tinerețea cântă”, Buletinul Festivalului de Folclor și Muzică Românească ,,Tezaur Bănățean”, apoi ,,Datini bănățene”.

A fost fondatorul Societății Literar-Artistice a Românilor din Panciova, al cărei președinte a fost până în anul 2009 și mai mulți ani a fost activ în cadrul Societății Literar-Artistice ,,Tibiscus” din Uzdin, la care a inițiat publicația ,,Tezaur Românesc”.

Cu ocazia jubileului de 40 de ani de pictură naivă din Uzdin apare ca unul din coautorii monografiei consacrate acestui fenomen artistic. În anul 2004 a văzut lumina tiparului ,,Ritmuri dezlănțuite”, monografia Festivalului de Muzică Ușoară ,,Tinerețea cântă”, editată la Editura ,,Tibiscus”, iar după zece ani de la apariția primului volum, apare și partea a doua a Sintezei monografice a acestui festival, ,,Ritmuri noi pe portative vechi, care cuprinde perioada 2003-2013.

La Editura ,,Libertatea” a tipărit titluri însemnate: în 1995 ,,Libertatea 1945-1995, ani de memorie jurnalistică”, monografie (împreună cu Costa Roșu și Simeon Lăzăreanu); în 2010 – ,,Peisaj ușor venețian”, reportaje – proză scurtă; în 2012 – antologia ,,Oglinzile caleidoscopului” (creații literare și plastice ale copiilor publicate în revista ,,Bucuria copiilor” în perioada 1946-2011), în calitate de coordonator.

În mai multe rânduri a fost vicepreședinte al Festivalului de Folclor și Muzică Românească din Voivodina, prim-vicepreședinte al Comunității Românilor din Iugoslavia, membru al Uniunii Ziariștilor din Iugoslavia și membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Din căsnicia cu Mariana, are doi fii, pe Liviu și Doru.

Transmitem sincere condoleanțe familiei și anunțăm pe această cale că ședința comemorativă va avea loc joi, 28 ianuarie 2021 la sediul C.P.E. ,,Libertatea” din Panciova, începând cu ora 11.00.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

(Colectivul C.P.E. ,,Libertatea”)

Sursa: facebook Vasile Barbu – corespondentul Radio Reşiţa din Banatul Sârbesc

Cele mai citite

Related Articles