Regizorul sârb Srdan Koljevic a murit la vârsta de 56 de ani

Regizorul şi scenaristul sârb Srdan Koljevic a murit vineri seară la vârsta de 56 de ani după o lungă suferinţă, a anunţat sâmbătă Facultatea de Arte Dramatice din Belgrad, potrivit DPA.

Koljevic a fost profesor la această facultate, unde s-a format la rândul său ca scenarist.

Cineastul, care s-a născut în Sarajevo, astăzi în Bosnia şi Herţegovina, a realizat, ca regizor sau scenarist, 15 lungmetraje, două documentare şi mai multe seriale de televiziune.

Koljevic a primit premiul pentru film al landului german Hessa în 2004 graţie peliculei ”The Red Coloured Grey Truck” şi premiul principal la Festivalul de film de la Zurich în 2010 pentru ”The Woman with a Broken Nose”.

”The Man Who Defended Gavrilo Princip” (2014) vorbeşte despre atentatul de la Sarajevo din perspectiva unei intense drame judiciare. Asasinarea de către Princip a moştenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand, şi a soţiei lui, Sophie, pe 28 iunie 1914, este considerat momentul declanşator al Primului Război Mondial.

”Prin filmele pe care le-a regizat şi al căror scenariu l-a scris, a lăsat în urma sa o operă care a inspirat generaţii şi le-a adus mai aproape de limbajul lumii noastre”, a scris facultatea de artă dramatică în necrologul cineastului. 

Agerpres

De același autor

Related Articles