Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić: Este cea mai tristă zi din istoria modernă a Serbiei

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că ziua de 3 mai 2023 este cea mai tristă zi din istoria modernă a Serbiei. La conferinţa de presă organizată după atac, Vučić a exprimat condoleanţe familiilor elevilor ucişi, precum şi familiei paznicului ucis. Vučić a spus că nimeni nu s-a grăbit să dea declaraţii.

Am vrut să vedem unde a greşit sistemul, ce responsabilitate are fiecare dintre noi, pentru că nu mai putem aduce înapoi copiii părinţilor” – a declarat Vučić, adăugând că acum băiatul care a tras asupra colegilor se află într-un loc special şi apoi va fi internat într-o clinică de psihiatrie.

Tatăl său a fost reţinut în calitate de posesor al armelor, pe care evident nu le-a păstrat într-un loc securizat, deşi avea permis de armă. Reţinută a fost şi mama băiatului” – a declarat Vučić, adăugând că băiatul provine dintr-o familie respectabilă şi bogată, tatăl fiind profesor şi medic.

Vučić a declarat că „este imposibil ca nimeni să nu răspundă” în acest caz şi în acest sens a propus 10 măsuri, dar va fi bine „dacă măcar cinci vor fi adoptate”.

Vučić a declarat că după acest atac comis de un minor a propus modificarea legii astfel încât răspunderea penală să înceapă de la vârsta de 12 şi nu de la 14 ani. El a făcut apel la Guvernul Serbiei să discute ce cei mai buni jurişti şi cu respectarea standardelor internaţionale şi europene să scadă limita de vârsta pentru răspundere penală de la 14 la 12 ani. De asemenea a propus ca majoratul să fie declarat mai devreme, pentru că este posibil ca tineri sub 18 ani să comită crime, la fel ca cele comise de un băiat care nu a împlinit 14 ani.

Trei zile de doliu naţional

Guvernul Serbiei a decretat trei zile de doliu pe teritoriul Serbiei începând de vineri 5 mai până duminică 7 mai – a anunţat ministrul sârb al învăţământului, Branko Ruľić.

La conferinţa de presă organizată la Guvernul Serbiei, Ruľić a anunţat că joi orele de curs vor începe cu un minut de reculegere în memoria celor ucişi la Şcoala „Vladislav Ribnikar” din Belgrad. În numele Ministerului Învăţământului, Ruľić şi-a exprimat regretul faţă de cea mai mare tragedie din istoria recentă a Serbiei şi sistemului de învăţământ.

Incidentul s-a produs miercuri 3 mai la ora 8:40, când un elev de clasa a VII-a a comis acest act brutal. Sistemul de securitate prevăzut pentru şcoli a existat, a funcţionat şi supravegherea video, dar paznicul şcolii şi-a pierdut viaţa, iar poliţista care se afla în patrulare în apropierea şcolii a fost rănită” – a spus Ruľić, adăugând că a fost chemată urgent o echipă de psihologi care să acorde asistenţă elevilor, angajaţilor şi părinţilor care trec printr-o situaţie traumatizantă.

Cele mai citite

Related Articles