O prioritate a Guvernului Serbiei este creşterea standardului de viaţă al cetăţenilor, a declarat premierul acestei ţări

Pentru anul 2023, Guvernul Serbiei are planuri ambiţioase” – a declarat premierul Serbiei, Ana Brnabić, subliniind că o primă prioritate este creşterea natalităţii şi a doua prioritate este creşterea standardului de viaţă al cetăţenilor.

Brnabić a declarat că planurile pentru 2023 sunt similare celor anterioare, începute încă din 2014 când premier era actualul preşedinte al Serbiei, Aleksandar Vučić. „Ne propunem creşterea continuă a standardului de viaţă, continuarea creşterii salariilor şi pensiilor” – a declarat Brnabić, adăugând că este mulţumită că, în pofida pandemiei de coronavirus din 2020 şi 2021 şi a războiului din 2022 din estul Europei, Serbia este printre puţinele state de pe continentul european care are o creştere sustenabilă a salariilor şi pensiilor. „Aceasta rămâne în continuare o prioritate. În 2023 va continua creşterea salariilor şi pensiilor pentru a ne îndeplini obiectul – în 2026 să avem un salariu mediu de 1000 de euro şi valoarea pensiei medii să fie de 500 de euro” – a declarat Brnabić, adăugând că important este să se stimuleze natalitatea, nu numai prin investirea de mulţi bani, ci şi printr-o energică politică pro-natalitate. „Pentru aceste două obiective vom lupta, în viitor aceste două obiective vor face o Serbie puternică” – a declarat Brnabić, adăugând că vor continua marile proiecte de infrastructură şi în acest context a anunţat că în 2024 se vor finaliza lucrările la linia rapidă de cale ferată Belgrad-Budapesta. Brnabić a anunţat că până la sfârşitul anului 2023 trebuie finalizate autostrăzile Belgrad-Poľega, Belgrad-Kruąevac şi centura Belgradului.

Brnabić a declarat că va începe construirea unui campus ştiinţific. „În această parte a Europei, Serbia va fi un centru al ştiinţelor viitorului – biotehnologie, biomedicină, bioinformatică şi biodiversitate, iar în septembrie vom începe să construim şi să investim în parcuri tehnologice” – a declarat Brnabić, adăugând că astfel de iniţiative îi vor convinge pe tineri să rămână în Serbia, iar pe cei din diaspora să revină în Serbia. Referindu-se la provocările cu care se va confrunta Guvernul Serbiei în 2023, în afară de instabilitatea din Kosovo, Brnabić a spus că vor fi aceleaşi ca în 2022. „Mă aştept să continue războiul din Ucraina, ceea ce înseamnă provocări în domeniul energiei, o iarnă grea în 2023-2024 pentru care am început deja să ne pregătim, dar şi mari provocări pentru economia noastră afectată de recesiunea din unele state europene, cu care avem legături directe” – a declarat Brnabić, adăugând că se aşteaptă ca investitorii să fie mai precauţi. Brnabić a anunţat că anul 2022 a fost un an record pentru fluxul de investiţii străine directe şi este nevoie de tot mai multă energie pentru ca această tendinţă să continue. Premierul Serbiei a subliniat că un conflict armat în Kosovo a fost evitat şi pacea a fost apărată datorită „politicii înţelepte a preşedintelui Serbiei, Aleksandar Vučić”. Brnabić şi-a exprimat dorinţa de a vedea un sprijin mai mare din partea partenerilor internaţionali pentru a se menţine pacea în această parte a Europei.

Surse: www.rts.rs/ RADOR

Cele mai citite

Related Articles