Pe Maria Rujan am întâlnit-o la târgul de obiecte lucrate manual, am rămas plăcut surprinsă de accesorile, decoraţiunile, obiectele unicate şi ideile de cadouri speciale. Plăcut surprinsă fiind, i-am făcut o vizită, acasă la ea. Maria,  generoasă şi primitoare s-a destăinuit şi a început să-mi povestească despre ea şi despre dragostea faţă de lucrul manual.

Maria Rujan s-a născut pe data de 14.10.1953 în Sânicolau Mare, România, dar este stabilită în Serbia, Alibunar din anul 1969, atunci când prin intermediul unor cunoştiinţe l-a cunoscut pe alesul inimii sale, actualul soţ. Având în vedere că este pensionată, Maria nu-şi pierde timpul ci dimpotrivă, are foarte multe activităţi. Face parte din asociaţia femeilor  „Etno Art Brakos” din Alibunar, femeile din această asociaţie se ocupă de promovarea portului românesc, sârbesc, maghiar şi slovac.

Despre lucrul manual, Maria vorbeşte cu multă dragoste şi pasiune, face decupaje pe lemn, sticlă şi carton, odată ce şi-a descoperit această pasiune lucră mereu, preferă lemnul şi culorile delicate, îndemânarea şi creativitatea fac din obiectele îmbrăcate dintr-un simplu şerveţel o adevărată operă de artă! Broderia este şi ea una dintre pasiunile ei, despre broderie ne zice că ”Este o artă prin care se decorează sau se personalizează o mare varietate de articole de îmbrăcăminte şi alte obiecte textile cu diverse întrebuinţări”.

Desigur multitudinea de pasiuni şi hobby-uri presupune o viaţă foarte activă şi ocupată, dar în puţinul timp liber, Maria se ocupă de cusutul costumelor populare sau se relaxează ascultând muzică,  pentru că este o amatoare a muzicii şi a dansului popular românesc. 

Când vorbeam cu doamna Maria despre meseria ei, mi-am dat seama că încă există oameni pentru care meseria înseamnă ceva, pentru ea meşteşugul este acea bucăţică ascunsă în suflet, dar când reuşeşti să o scoţi la lumină se întâmplă ceva cu adevărat valoros. Adriana Petroj