În ultimii zece ani, în Serbia salariile s-au dublat, dar nu şi puterea de cumpărare

La sfârşitul anului 2019, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, anunţa programul Serbia 2025, în care principala promisiune a fost ajungerea la finalul anului 2025 la un salariu mediu de 900 de euro şi la o pensie medie de 440 de euro. Această promisiune a fost criticată intens, din cauza părerii generale că este o ţintă greu de realizat. Totuşi în următorii ani, Vučić şi-a menţinut promisiunea şi în urmă cu câteva zile a declarat că la sfârşitul anului 2023 salariul mediu va fi de 825 de euro, iar în 2025 nu va fi de 900, ci de 1.000 de euro.

Acum, ţinta a fost modificată şi pare realizabilă. Totuşi, ceea ce o face realizabilă diminuează valoarea promisiunii – inflaţia. Din nefericire, nici în Europa, nici în Serbia, 1.000 de euro nu mai au valoarea de acum trei ani. Între timp creşterea preţurilor a devalorizat şi valutele precum euro. Probabil acesta este motivul pentru care Vučić invocă mereu salariul mediu, actualul sau cel viitor, dar întotdeauna în euro, nu în valuta naţională.

Având în vedere că Vučić foloseşte fiecare ocazie pentru a spune cu cât au crescut salariile de când la putere se află partidul său, Partidul Progresist Sârb, am comparat cât au crescut nominal salariile în ultimii 10 ani şi cât au crescut real, respectiv dacă se poate cumpăra mai mult decât acum 10 ani. Potrivit datelor statistice, în mai 2023 salariul mediu a fost de 86,220 de dinari (724,40 euro), în comparaţie cu mai 2013 când salariul mediu era de 41.821 (377 euro) de dinari, majorarea este de 106% în dinari şi de 95% în euro.

În orice caz, putem spune că în aceşti 10 ani salariul mediu s-a dublat, dar pe de altă parte trebuie avut în vedere că rata inflaţiei din 2013 până în 2023 a fost aproape de 50%, mai precis de 49 %. De asemenea, datorită politicii de curs stabil, indiferent de inflaţia din Serbia şi zona euro, orice majorare a salariilor în dinari, înseamnă şi o majorare în euro. Aceasta înseamnă că puterea de cumpărare cu un salariu mediu din Serbia practic s-a înjumătăţit.

În ultimul deceniu, nivelul de trai a crescut cu mai puţin de 4% pe an. Acelaşi lucru se poate demonstra prin compararea coşului de consum. Este adevărat că astăzi cu un salariu mediu se poate cumpăra mai mult decât acum zece ani, dar nu atât de mult cât arată indicatorul de creştere a salariilor.

În mai 2013, valoarea coşului minim de consum reprezenta 80% din salariul mediu, iar valoarea coşului mediu de consum era de două ori mai mare decât salariul mediu. Un deceniu mai târziu, coşul minim de consum este de 60% din salariul mediu, iar valoarea coşului mediu de consum este cu 15% mai mare decât un salariu mediu. Deci, în 10 ani valoarea coşului de consum a crescut cu 53%, iar inflaţia calculată la preţurile produselor de bază a fost de 49%.

Profesorul de economie Veroljub Dugalić consideră că prin anunţarea preţurilor în euro se doreşte doar ascunderea puterii reale de cumpărare. “De câţiva ani, cursul de schimb este stabil, în jur de 117 dinari la euro şi fiecare majorare a salariului în dinari înseamnă şi o majorare în euro. Dar valoarea reală a salariului nu este în euro, ci în produsele alimentare care pot fi cumpărate. Este cu jumătate mai puţin decât creşterea salariului. Este suficient să priveşti portofelul şi coşul de cumpărături când te întorci de la piaţă. Nu trebuie să fii doctor în economie pentru a vedea realitatea” – a spus Dugalić.

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles