O echipă a televiziunii Trinitas a Patriarhiei Ortodoxe Române din București a vizitat joi, 26 septembrie 2019, câteva localități bănățene, cu scopul de a realiza un film documentar despre comunitatea românească și despre bisericile ortodoxe române din Banatul sârbesc.

La Vârșeț, părintele vicar al episcopiei Dacia Felix, prot. Emanuel Tăpălagă, a vorbit despre episcopie, despre catedrala ortodoxă română din Vârșeț, oferind și alte detalii referitoare la ortodoxia românească din acest oraș, pentru ca apoi echipa televiziunii să continue drumul înspre Sân-Mihai, unde la fel a făcut înregistrări fiind informată despre parohia ortodoxă română de acolo și despre biserică, iar directorul școlii, Ion Sfera, dealtfel profesor de istorie, a făcut câteva referiri la trecutul acestei localități.

La Petrovasâla, oaspeții de la București au fost întâmpinați de preotul Ionel Savu, care le-a dat cele mai importante informații despre biserica ortodoxă română din această localitate, care este totodată și cel mai mare edificiu sacral românesc din Banatul sârbesc. Informațiile au fost completate de istoricul prof. dr. Mircea Măran, care pe lângă trecutul parohiei, a prezentat în fața camerelor întreaga comunitate românească din Banatul sârbesc, în special trecutul acestei comunități. Vizita echipei de la București s-a terminat în localitatea Nicolinț, unde preotul Emanuel Ianăș a prezentat, pe scurt biserica și parohia din această localitate. Filmul documentar care va fi realizat pe baza înregistrărilor făcute în acea zi şi va fi difuzat pe canalul televiziunii Trinitas în luna noiembrie anul curent. Adriana PETROI