Ascultă Radio România Reșița Live

Evantai cultural româno-sârb. Prima ediție a manifestării culturale organizată de Societatea de Limba Română din Voivodina

Continuând marcarea a 60 de ani de activitate a Societății de Limba Română, și 100 de ani de la nașterea regretatului profesor universitar Radu Flora, fondatorul acesteia. Societatea de limba română, printre alte manifestări, din decursul anului, a oraganizat o reuniune a oamenilor de cultură, scriitori, pictori și mulți alții, la Novi Sad și Vrdnik, la manifestarea Evantai Cultural Sârbo-Român. Manifestarea a avut loc pe data de 14, 15 și 16 octombrie.

Evantai cultural româno-sârb. Prima ediție a manifestării culturale organizată de Societatea de Limba Română din Voivodina

Articol editat de Valentina Adam, 18 octombrie 2022, 20:11 / actualizat: 18 octombrie 2022, 21:14

Este vorba despre prima ediție a manifestării culturale, desfășurată sub genericul Evantai Cultural Sârbo-Român. La reuniune au fost invitați români și sârbi. În prima zi a manifestării, care a avut loc la Novi Sad, au fost oaspeți o delegație din România și Asociația Constantin Brâncuș, în frunte cu Aurel Bancu, secretarul asociației culturale amintite și istoricul Constantin Gomboș. La Novi Sad au fost prezenți și pictorii magistrul Viorel Flora, pictor academic și caricaturistul, prof. Constantin Grosu. Aceștia au fost prezenți și în cea de-a doua zi a acestei manifestări, care a avu loc la Vrdnik.

Cele mai noi activități editoriale

În sala cu șemineu a Motelului ,,Apolon”, a fost instalată o adevărată ,,ichebană” de cărți, ziare și publicații ale oaspeților din România cât și cele mai noi apariții editoriale a Societatății de Limba Română din Voivodina, respectiv Editura SLR., precum și Casa de Presă și Editură ,,Libertatea” din Panciova, Editura Institutului pentru Cultura Românilor din Voivodina și Editura Centrului de Studii Banatice din Vârșeț. Așadar, în ce-a de-a doua zi, la Vrdnik, a avut loc o întâlnire a oamenilor de cultură. Scriitori, jurnaliști, traducători și profesori universitari și-au prezentat noile cărți sau reviste apărute recent, printre care se numără cărțile: ,,Trupa de Teatru ,,Neica” a Societăţii Cultural-Artistice ,,Mihai Eminescu” din Coştei (2012-2022)”, a autoarei Mariana Stratulat, 60 de interviuri pentru mileniul trei, Adriana Petroi, ,,Omagiu lui Radu Flora” pe care l-au alcătuit jurnalistul Lucian Marina, președinte al SLR și renumita lingvistă și dialectolog prof. dr. Romanța Iovanovici, ,,Lira  Bobocilor”, culese de prof. univ. dr. Radu Flora în perioada anilor 1952-1954. Cel mai nou număr al revistei Piramida, precum și Catalogul folcloric alcătuit de dr. Daniela Barbulov Popov și Lucian Marina, în urma unor cercetări științifice pe teren privind starea actuală a patrimoniului cultural material al Românilor din Voivodina, desfășurate sub genericul ,,Muzeu în mișcare”.

Prof. Univ. Virginia Popovici a prezentat Revista Logos, menționând următoarele : ,, În cele șapte numere realizate de SLR împreună cu Universitatea de Vest, Vasile Goldiș, din Arad, am adus la suprafață ultimele cercetări efectuate de cei mai cunoscuți cercetători din Banat, dar nu numai din Banatul sârbesc, ci am făcut un cerc de colaboratori din regiune, o mare parte din cercetători sunt profesori universitari din România.Aceștia au contribuit cu anumite cercetări din lingvistică, din lingvistica comparată, din antropologia culturală, din literatură. De asemenea există foarte multe cercetări din etnologie și folclor. Această revistă este împărțită pe capitole și toate textele sunt repartizate după tematică. Intenția noastră este să acredităm revista la ministerul de cultură sau de știință. Intenționăm acest lucru pentru a atrage cât mai mulți cercetători dar mai ales pentru a putea să o indexăm în unele baze de date internaționale”. Daniela Barbulov, etnolog, a prezentat ,, Catalogul folcloric”, pe care la alcătuit pe urma cercetărilor de teren.

Poetă, scriitoare, animator cultural, romancier și director al CPE ,,Libertatea”, Mariana Stratulat, a vorbit despre monografia sa, care este o contribuție la istoria culturală a românilor din Voivodina: ,,Noi, la Coștei, anul acesta, am marcat jubileu de 140 de ani de activitate teatrală. Jubileul a fost marcat în luna august, printr-o serie de evenimente, totodată aș aminti și jubileul Revistei Lumina, având în vedere că bazele acestei prestigioase reviste au fost puse la Coștei, deci toate evenimentele care s-au derulat sub semnul de 75 de aparieție a revistei Lumina și 140 de ani de activitate teatrală la Coștei, le-am rotunjit într-o coroană de evenimente culturale.  Când vine vorba de cartea ,,Trupa de Teatru ,,Neica” a Societăţii Cultural-Artistice ,,Mihai Eminescu” din Coştei, aceata apare din cinci în cinci ani, sau din zece în zece ani, iar cartea reflectă activitatea noastră în acești ani. Nu este o monografie care cuprinde 140 de ani, ci cuprinde o perioadă de cinci sau de zece ani, această monografie despre care s-a vorbit astăzi, cuprinde zece ani, respectiv 2012-2022. La această monografie am lucrat cu drag, deoarece fac parte din trupa de teatru ,,Neica”, și chiar în ultimii zece ani mi-am dat contribuția la toate spectacolele. Amintesc totodată și trupa de teatru micii actori, care anul acesta marchează 10 ani de la înfințarea trupei și lor le este dedicat un capitol în această carte.”

O producție de o valoare incomparabilă ce atestă prezența și trecutul ictoric și cultural al românilor din Serbia

Despre Editura CPE ,Libertatea”, a vorbit Teodora Smolean, reactor a.i. al editurii :,,Anul 2022 pentru Editura ,,Libertatea” este un an jubiliar, an în care prin diverse manifestări și expoziții marcăm cei 75 de ani de la apariția primelor cărți de beletristică în limba română la Editura ,,Libertatea”. Beletristica la Editura ,,Libertatea” a prins viață în anul 1947 prin publicarea a trei cărți: ,,În zori” de Mihai Avramescu, ,,Drum prin noapte și prin zi” de Radu Flora și ,,Cântecul satului meu” de Ion Bălan.

Astăzi, când a atins o vârstă matură, ea renaște mereu, cu fiecare carte nouă. Eternitatea, restectiv identitatea și continuitatea sunt trăsăturile cele care o caracterizează cel mai bine și de aceia putem afirma cu certitudine că prin cele peste 1020 de titluri publicate în cei 77 de ani, o producție de o valoare incomparabilă ce atestă prezența și trecutul ictoric și cultural al românilor din Serbia, Editura ,,Libertatea” este acel compartiment de nedespărțit al instituției omonime, o instituție de primă mărime a creației intelectualității noastre. Peste 80 de scriitori și poeți, publiciști, istorici, oameni de cultură, profesori… au contribuit la edificarea acestui prețios element cultural și ea, Editura, contină să crească și să se extindă cu fiecare titlu nou. Astăzi, aici, la Vrdnik, am expus mai multe titluri, din ani diferiți, de variate genuri. Din cele mai noi titluri editoriale publicate anul acesta amintim: romanul Mărioarei Stojanović ,,Destinul călătorește cu trenul”, romanul Mihaelei Frățilă ,,Pentru totdeauna”, volumul de poezii ,,Insula plutitoare” al lui Slavco Almăjan, cartea ,,60 de interviuri pentru mileniul trei” semnat de Adriana Petroi apărută recent la Centrul de Studii Banatice din Vârșeț în colaborare cu Editura ,,Libertatea” din Panciova, volumul bilingv de poezii ,,Nedrovita / Sâniirepetabili” al lui Vladimir Rajković, traducerea în limba română fiind efectuată de Eugenia Bălteanu și Vasa Barbu. De aceeași autor în primăvara anului acesta au apărut și două plachete de versuri în limba sârbă inserate într-o singură carte ,,Slovodljiva / Komandantna”. Scriitoarea pancioveană Nada Malek a rămas fidelă Casei și a scos cea de-a opta carte intitulată ,,Priče”. O selecție de povestiri din cărțile anterioare”. Foarte frumos a prezentat Daniela Popov, traducătoare, câteva cărți pe care le-a tradus dânsa, menționând totodată importanța acestei manifestări și relațiile bune între românii și sârbii care au participat și care vor participa și în viitor la diferite manifestări culturale.

În orele după-amiezii, pictorii români și sârbi, au creat la fața locului inspirați de frumusețile naturii de pe Fruška Gora, munte cunoscut și ca ,,Noul Athos” sau ,,Sfântul Munte Sârbesc” și unde au fost construite nu mai puțin de 35 de mănăstiri ortodoxe, dintre care doar 16 au supraviețuit vremurile vitrege iar, două au fost construite recent. Pe lângă alte monumente culturale și istorice, în cele trei zile ale popasului la Vrdnik, un motiv de inspirație pentru pictorii participanții la reuniune au fost și unele din aceste sfinte lăcașuri de cult.

La această prestigioasă festivitate la care vor fi cinstite artele frumoase, poezia, muzica și artele plastice, Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia, în calitate de organizator principal, sprijinit financiar de Direcția orășănească pentru cultură a Orașului Novi Sad, și de data aceasta, a invitat creatori: scriitori, traducători, editori, ziariști, dar și pictori.

Adriana PETROI

Numărul turiștilor străini în Serbia este în creștere
Banatul Sârbesc luni, 20 mai 2024, 05:50

Numărul turiștilor străini în Serbia este în creștere

Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene de Turism, Serbia se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce privește rata de...

Numărul turiștilor străini în Serbia este în creștere
Serbia comemorează un an de la atacul armat dintr-o şcoală primară
Banatul Sârbesc vineri, 3 mai 2024, 13:03

Serbia comemorează un an de la atacul armat dintr-o şcoală primară

Cu un minut de reculegere păstrat în întreaga ţară, Serbia a adus un omagiu vineri victimelor unui atac armat într-o şcoală din capitala...

Serbia comemorează un an de la atacul armat dintr-o şcoală primară
Parlamentul sârb a aprobat guvernul de coaliţie condus de Milos Vucevic
Banatul Sârbesc vineri, 3 mai 2024, 12:48

Parlamentul sârb a aprobat guvernul de coaliţie condus de Milos Vucevic

Parlamentul sârb a aprobat joi guvernul de coaliţie al premierului desemnat Milos Vucevic, care a spus că va fi un executiv „de continuitate”,...

Parlamentul sârb a aprobat guvernul de coaliţie condus de Milos Vucevic
Vesna Zmijanac în concert de 1 Mai la Kikinda
Banatul Sârbesc marți, 30 aprilie 2024, 14:16

Vesna Zmijanac în concert de 1 Mai la Kikinda

Bănățenii pot petrece o zi de 1 Mai altfel, în Banatul sârbesc, la Kikinda cu muzică şi bucate tradiţionale. Potrivit expertului culinar...

Vesna Zmijanac în concert de 1 Mai la Kikinda
Banatul Sârbesc marți, 30 aprilie 2024, 09:19

Cutremur mediu în Serbia

Institutul Naţional de Cercetare pentru Fizica Pământului anunţă că marţi dimineaţa, la ora 08:42:05 (ora locală a României) s-a produs un...

Cutremur mediu în Serbia
Banatul Sârbesc luni, 22 aprilie 2024, 07:19

Kosovo: Eşec al referendumului privind demiterea primarilor albanezi

Un referendum privind demiterea primarilor albanezi din patru localităţi cu populaţie predominant sârbă din nordul Kosovo a eşuat duminică din...

Kosovo: Eşec al referendumului privind demiterea primarilor albanezi
Banatul Sârbesc duminică, 21 aprilie 2024, 09:13

Sârbii din Kosovo chemaţi să voteze revocarea primarilor albanezi

Oraşele majoritar sârbe din nordul Kosovo organizează duminică un referendum privind revocarea primarilor albanezi aleşi, în urmă cu un an, cu...

Sârbii din Kosovo chemaţi să voteze revocarea primarilor albanezi
Banatul Sârbesc marți, 26 martie 2024, 16:44

„Cinste ție, copilărie!“- concurs de desene pentru copiii din Banatul Istoric

Ajunsă la cea de-a XVII-a ediție, manifestarea „Cinste ție, copilărie!“ se va desfășura și anul acesta, ca și în anii 2021 – 2023,...

„Cinste ție, copilărie!“- concurs de desene pentru copiii din Banatul Istoric