Echipa din Voivodina a preparat cei mai buni cârnaţi proaspeţi la concursul anual de la Chereştur

Concursul anual de făcut cârnați proaspeți artizanali s-a desfăşurat sâmbătă, 12 noiembrie la Cherestur, comuna Beba Veche, judeţul Timiş. În juriu au fost reprezentanți ai Ministerului Agriculturii din Ungaria, care au venit special de la Budapesta și lideri ai comunitații fermierilor din Oroshaza și din Timiș.

A fost o luptă strânsă pentru câștigarea Trofeului de cei mai buni cârnați proaspeți. Cei mai buni au fost cei preparați de echipa Femeilor din Cherestur, iar prin concurs locul 3 a fost adjudecat de echipa de bulgari din Dudeștii Vechi, Timiș, locul 2 a revenit echipei etnicilor maghiari din Tormac, Timiș, iar Trofeul a fost câștigat de echipa din Voivodina, Serbia. Mențiune specială a primit echipa din Câmpia Transilvaniei, Cluj.

Invitații speciali la acest concurs a fost echipa din Kikinda, Banatul sârbesc, care s-au mobilizat exemplar.

Fiecare echipă a venit de acasă cu instrumentarul necesar pentru prepararea cârnaților și condimentele aferente, și-au adus decoruri speciale pentru a-și înfrumuseța masa de lucru, s-au echipat personalizat. Din partea organizatorilor au primit 10 kg de carne proaspătă și 10 m de intestine de porc. 1 kg a mers pentru probe, degustare și jurizare, ei plecând acasă cu cârnații preparați în concurs.

Publicul care a venit şi a degustat gratuit din bunătățile aduse de fiecare echipă și mezeluri pregătite de gazde din porcul sacrificat cu o zi inainte, au avut prilejul să socializeze si să “fure” meserie. De-asemenea au putut achiziționa la preţuri modice papricaș cu varză de Pomana Porcului, gătit de localnici la cazan și cârnați proaspeți sau gata prăjiți.

Amintim că, în 2023, în cea de-a doua sâmbătă din noiembrie, se va consuma concursul de cârnați proaspeți de la Cherestur, Banat, Timiș.

Preşedintele juriului, expertul în gastronomie, Romana Rista a subliniat pe pagina ei de facebook că, “declară oficial deschis sezonul concursurilor de făcut cârnați din Banat și al tăierii porcului în gospodării.

Sursa: facebook Romana Rista

Cele mai citite

Related Articles