Donaţie de carte românească pentru Biblioteca “Petru Mezin” din Uzdin, în Serbia

biblioteca resita

Centrul Cultural ,,Nichita Stănescu” din judeţul Mehedinţi a donat duminică, 22 martie 2015, Bibliotecii româneşti ,,Petru Mezin” din Uzdin, Serbia, 400 cărţi de beletristică şi publicaţii româneşti.

Directorul centrului, Emilia Mihailescu, a declarat pentru AGERPRES că a decis îmbogăţirea fondului de carte românească al acestui aşezământ de cultură cu un fond de aproximativ 10.000 unităţi, întrucât aici, că în nici o altă comunitate românească din Serbia, ,,se citeşte în româneşte, iar clasicii literaturii române, la fel ca şi valorile literare autohtone, sunt respectaţi şi cinstiţi”.

,,În urmă cu 100 de ani, un alt mehedinţean, I.G. Bibicescu, a donat câteva mii de cărţi aparţinând scriitorilor români. Noi venim şi, iată, continuăm tradiţia, diversificând patrimoniul bibliotecii minorităţii naţionale române din Uzdin, localitate cu peste 3.000 de români”, a precizat Mihăilescu.

În contexţ directorul bibliotecii, Vasile Barbu, a afirmat că gestul mehedinţenilor trebuie apreciat, întrucât multe din titlurile primite nu existau în inventarul acesteia.

,,La noi, zilnic avem pentru cărţile deţinute în jur de 50 de solicitari. Biblioteca noastră este singura entitate culturală cu acest specific din Republica Serbia. Mai există, e drepţ câteva secţii de carte românească la Novi Sad, pe lângă biblioteca publică de stat şi universitate, dar nici una dintre acestea, în ceea ce priveşte fondul de carte, nu se ridică la nivelul bibliotecii noastre”, a afirmat Barbu.

El a mai arătat că Biblioteca ,,Petru Mezin’ este singura din Balcani care are o colecţie de peste 100 de publicaţii româneşti care apar în lume şi care ,,tezaurizează” toate titlurile de carte românească apărute în limba româna în Serbia, după 1948, când în zona limba maternă a etnicilor români se oficializează în Provincia Autonomă Voivodina.

srsa Agerpres

De același autor

Related Articles