Cu ocazia Zilei Naţionale, preşedintele Serbiei a înmânat o serie de distincţii

80

Cu ocazia Zilei Naţionale a Serbiei, preşedintele Republicii, Aleksandar Vucici, a înmânat distincţii mai multor cetăţeni şi instituţiilor merituoase.

Adresându-se laureaţilor, Vucici a spus că statul sârb a fost creat în ultimii 215 ani.

„Rezultatele sunt cu atât mai mari cu cât se ştie de câte ori am fost împiedicaţi, frânaţi, traşi înapoi, în încercarea de a fi distruşi ca naţie”, a spus preşedintele, adăugând că aceasta au făcut-o cândva duşmanii, dar că uneori şi noi singuri ne-am făcut rău.

„Distincţiile reprezintă o gratitudine pentru faptele dumneavoastră, însă şi o mare obligaţie”, a spus Vucici, adăugând că este convins că laureaţii vor avea putere să păstreze această responsabilitate.

Printre laureaţi se numără premierul bulgar Bojko Borisov căruia i-a fost înmânat Ordinul Republicii Serbia pe lentă. Borisov a felicitat cu această ocazie toţi sârbii participanţi la marea sărbătoare, subliniind că primeşte acest ordin în numele tuturor bulgarilor care au depus un efort uriaş în timpul deţinerii preşedinţiei Bulgariei la Consiliului Europei pentru ca Serbia să devină o parte integrantă a Europei şi să devină cât mai repede ţară membră a UE.

Preşedintele a înmânat în total 60 de distincţii, printre care Corului Radioteleviziunii Serbiei, Teatrului Toşa Iovanovici din Zrenianin, Muzeului Naţional, actorului Mişa Janketici, sportivului Davor Ştefanek, chirurgului Milan Milenkovici, iar postmortem a fost decorat academicianul Vladeta Jerotici. Distincţie a primit şi interpretul de muzică populară Predrag Zivkovici Tozovac, iar printre laureaţi se află şi 12 cetăţeni străini. Pe lângă Boiko Borisov distincţia a fost înmânată şi fostului ambasador chinez Li Manciang. (rtv rs)